ZABRINUTA OPORBA

'Neka se dionice CO i HPB-a stave u Fond branitelja'

29.10.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Saborska oporba apelirala je danas da se potakne unos novih udjela u Fond hrvatskih branitelja i tako osigura budućnost Fonda, a time i nastavak rada zaklade i fonda iz kojih se stipendiraju djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

'Tražimo da se dionice, nakon privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, stave u Fond i time omogući dalje projekte koji će doprinjeti boljoj svakodnevici braniteljima', rekao je Zvonko Milas (HDZ) u raspravi o izvješću o poslovanju Fonda u 2012. godini.

Fond je, kaže Milas, itekako održiv, izvršio je ono za što je osnovan - isplaćuje se dobit braniteljima, zaklada dobro posluje.

Slično razmišlja i nezavisna Jadranka Kosor koja drži da je Fond obavio i obavlja svoju zadaću, da ima relevantnu imovinu višu od 1, 2 milijarde kuna.

Oporba upozorava da se imovina Fonda smanjuje i da se, ako se to nastavi, neće moći ulagati u razvojno-socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, posebice djece.

Na trend smanjenja vrijednosti Fonda osvrnuo se i HNS-ov Petar Baranović. HNS, kaže, zagovara stručnu raspravu o tome, možda na relaciji Upravni odbor Fonda - saborski Odbor za branitelje, davanje ad hoc prijedloga nije odraz dovoljno ozbiljnog pristupa.

Fond je, ocijenio je Baranović, možda jedna od najplemenitijih političkih odluka u proteklih 20-ak godina, osigurao je brojne stipendije braniteljskoj djeci, nekoliko tisuća potpora braniteljima.

Labirist Mladen Novak pita se što učiniti s obzirom na rezolutne izjave ministra financija Slavka Linića da braniteljskom fondu neće dati dionice HPB-a i Croatia osiguranja, dok s druge strane Vlada ide u privatizaciju, odnosno prodaje svu državnu imovinu 'kao da joj je djedovina'. Upozorava i na podatak da je oko 60 posto branitelja prodalo svoje udjele u Fondu.

Na taj se podatak osvrnuo i Željko Sabo (SDP) apelirajući na branitelje koji drže preostalih 40 posto da ne prodaju svoje udjele, jer tako, kaže, pomažu da se ostvari svrha Fonda. Ovo je razvojni fond, jer ulaže u mlade, u njihovo stipendiranje, rekao je Sabo.

Krajem prošle godine imovina Fonda iznosila je nešto više od 1,2 milijarde kuna, što je za 300 milijuna kuna manje nego u 2011., rekla je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Dobit za raspodjelu iznosi 128,7 milijuna kuna odnosno pet milijuna manje nego godinu ranije.

Prošle godine isplaćene su dvije trećine dobiti iz 2011., od čega je polovica uplaćena u Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja, a polovica vlasnicima udjela.

Upravni odbor Fonda inicirao je izmjenu zakona o Fondu kako bi se spriječila erozija Fonda i dalje ispunjavale njegove zadaće u pružanju socijalne i humanitarne pomoći braniteljima, rekla je Nađ.