DOLAZE LI BOLJI DANI?

'Nećemo znanje Imunološkog zavoda baciti u vjetar'

20.08.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Imunološki zavod potpisao je pet milijuna dolara težak ugovor s indijskom državnom tvrtkom HLL Biotech Limited o isporuci cjepiva i transferu tehnologije za proizvodnju cjepiva protiv morbila. Prilika je to za Zavod koji već godinama grca u dugovima

Više od pet milijuna dolara vrijedi ugovor koji je Imunološki zavod potpisao s indijskom tvrtkom. 'No to je tek mrvica od 75 milijuna kuna, koliko je potrebno uložiti u infrastrukturu zavoda da bi on radio punim kapacitetom', žali se direktor Zavoda Davorin Gajnik.

'Ne prozivam nijednu vladu, ali činjenica je da u Imunološki zavod godinama nije investirano. Nekakav postulat postoji koji kaže da u nečistim prostorijama ne možete napraviti sterilan proizvod. Naša mjerenja pokazuju da nemamo nikakvih zagađenja. Međutim, naše prostorije nisu dobre', ističe Gajnik koji je napravio poslovni plan, jučer ga je poslao na adresu šest ministarstava i nada se da će kroz šest do osam mjeseci uspjeti pronaći adekvatnu nekretninu u kojoj će djelatnici Zavoda obavljati posao. Pomoć očekuje od Vlade, ali i od HZZO-a, na čijem primjeru je opisao princip poslovanja koji Zavod tjera u minus.

'Prošle godine prodali smo HZZO-u imonuglobulina za 10 milijuna kuna. Da je to bio slovenski Zavod za zdravstveno osiguranje, on bi tih 10 milijuna kuna platio 50 milijuna. Mi smo 40 milijuna kuna ne poklonili, već manje uprihodili. Mora doći do korekcije cijena da bi Imunološki mogao normalno poslovati, vraćati kredite i dalje se razvijati', smatra Gajnik.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u čijem uredu je i potpisan ugovor s indijskom tvrtkom, svjestan je situacije u kojoj se Zavod nalazi. No veseli ga, kaže, činjenica da postoji interes za hrvatsko znanje.

'Sigurno nećemo dozvoliti da znanje Imunološkog zavoda, bez obzira na neinvestiranje, nebrigu zadnjih 10 godina, neotvaranje ovakvih potencijalnih perspektivnih ugovora, bacimo u vjetar, kao što se to dogodilo u nekim drugim industrijama. Kao vlasnici moramo brinuti o Imunološkom na način da što prije izađe iz poteškoća i da da svoj doprinos hrvatskom gospodarstvu', kaže Vrdoljak.

Dolaze li bolji dani za Imunološki zavod, tek ćemo vidjeti. U iduće dvije godine planiraju izgraditi nove pogone za virusna cjepiva. Hoće li to učiniti sami ili s partnerima, još ne znaju. No kad se to i ostvari, licencirat će se kroz Svjetsku zdravstvenu organizaciju, što će im otvoriti vrata globalnog tržišta.