OPASAN TROJAN VREBA

Ne nasjedajte na e-mailove s logotipom MUP-a

23.07.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je, nakon pojave novih slučajeva, ponovno upozorilo građane koji su dobili elektronske poruke s logotipom MUP-a i zahtjevom za uplatu 500 kuna kako bi im se otključalo računalo da to ne čine jer je riječ o računalnom virusu čiji 'napad' treba prijaviti policiji.

Riječ je o virusu 'GVU Trojan' koji radi 'otmicu' računala i od vlasnika traži novčanu uplatu za otključavanje računala zbog navodnih kriminalnih radnji na intrnetu, upozoravaju u MUP-u. Dodaju da se, osim u Hrvatskoj, taj virus na isti ili sličan način pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-u.

'Svim građanima još jednom skrećemo pozornost da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava već da se u ovom slučaju radi o trojan virusu', kažu u MUP-u.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), 'registryju' te korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme prikazuje se poruka da su na računalu otkrivene navodne ilegalne radnje poput 'skidanja' glazbe, dječje pornografije i slično. U tekstu se od korisnika traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Policija poziva građane da umjesto plaćanja, slučaj prijave njima i potraže pomoć informatičkog stručnjaka ili virus uklone sami, uz pomoć upute - pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8, odabrati strelicama 'Safe mode with Networking' te pritisnuti ENTER; logirati se na računalo; pokrenuti Internet Explorer i downloadati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala; po završetku ponovno pokrenuti računalo.