upozorenje halmed-a

Ne koristite ampule koje dolaze uz ovaj lijek, sadrže opasne čestice

24.04.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Zdravstvenim radnicima upućeno je upozorenje da ne koriste ampule vode za injekcije pakirane uz bočice lijeka Simulect 20 mg, koji se koristi za prevenciju akutnog odbacivanja organa nakon presađivanja bubrega kod odraslih i maloljetnih osoba, priopćio je Halmed

U određenim ampulama vode za injekcije pakirane uz bočice lijeka Simulect 20 mg pronađene su čestice, no ne utječu na kakvoću bočica u pakiranju lijeka jer su povezane s proizvodnjom ampula. Bočice se stoga mogu primjenjivati uz korištenje vode za injekcije iz drugog izvora bez ikakvog povezanog rizika, javljaju iz HALMED-a.

Zbog pronađenih čestica ampule vode za injekcije pakirane uz bočice ne smiju se koristiti za rekonstituciju praška Simulect. Navedeno se odnosi i na sva pakiranja lijeka Simulect koja su već distribuirana na odjele unutar bolnice, a u kojima se nalaze ampule vode za injekcije potencijalno zahvaćene ovim česticama.

Prije primjene lijeka, rekonstituciju je potrebno provesti u ljekarni ili bolničkom odjelu s novim i neoštećenim ampulama vode za injekcije koje se ne nalaze u pakiranju. Potrebno je koristiti vodu za injekcije iz drugog izvora koja je u skladu s Europskom farmakopejom, bez aditiva.

Nakon otvaranja pakiranja lijeka, zdravstveni radnici moraju odbaciti i zbrinuti ampule vode za injekcije pakirane uz zahvaćene serije lijeka Simulect te poslati potvrdu tvrtki Novartis Hrvatska d.o.o., uključujući podatak o broju odbačenih ampula.

Iz HALMED-a podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.