KARAMARKO O CURENJU INFORMACIJA

'Ne bojim se nikakve istrage DORH-a!'

23.11.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas da se HDZ ne slaže sa zaključcima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da u aferi nadzora izlista telefonskih brojeva nije bilo nikakve zlouporabe ovlasti ni bilo kakvog kršenja zakona

'Mi smo dali izdvojeno mišljenje i ne slažemo se s onim što je izglasano i preglasano. Bilo mi je važnije pripremati Sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji HDZ-a i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) nego biti u Saboru jer sam znao da ćemo biti preglasani, a izdvojeno mišljenje dali su predsjednik Odbora Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak', kazao je Karamarko nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s BUZ-om u središnjici stranke odgovarajući na novinarski upit zašto nije bio na sjednici saborskog Odbora unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Smatra kako nije dokazano da nije bilo nezakonitosti, iako je većina to izglasala.

Upitan kako je i zaključak Odbora da je jedan njegov član, aludirajući na njega (Karamarka), imao uvid u klasificirani dokument i boji li se da će DORH pokrenuti istragu, predsjednik HDZ-a rekao je da je vidio taj zaključak koji je, drži, kontroverzan sam po sebi.

'Aludiraju na moju konferenciju za novinare ovdje gdje sam, na osnovu onog što su pričali predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik vlade Zoran Milanović i onoga što je objavio Večernji list i izjavila policija, napravio svoj mozaik', rekao je Karamarko dodavši da se ne boji nikakve istrage.

Podsjetivši da je HDZ pokrenuo inicijativu za osnivanjem istražnog povjerenstva, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Tomislav Čuljak kazao je da je na većini želi li utvrditi pravu istinu ili prikriti neke stvari.

'Mi tvrdimo da ovo što je izglasano nije pravo stanje i ne daje odgovor na pitanja koja muče hrvatsku javnost, ali i cijeli sustav nacionalne sigurnosti koji je bio ugrožen tom aferom', istaknuo je Čuljak.

Dodao je da su stoga i pokrenuli inicijativu za osnivanjem istražnog povjerenstva kako bi se došlo do svih podataka koji mogu doprinijeti da sustav nacionalne sigurnosti bude kvalitetniji i bolji te da se utvrdi što sve treba učiniti da nadzor svih sudionika u procesu nacionalne sigurnosti bude kvalitetniji. 'U ovom trenutku policija nema nikakav nadzor, izuzev saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost', kazao je.


Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je većinom glasova donio zaključak da u aferi nadzora izlista telefonskih brojeva nije bilo nikakve zloporabe ovlasti ni bilo kakvog kršenja zakona, ali su izdvojena mišljenja imali HDZ i HDSSB.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) u izdvojenom mišljenju je naveo da je aferom ugrožen ugled Republike Hrvatske, nanesena šteta sustavu nacionalne sigurnosti kao i reputaciji dijela čelnika sigurnosno-obavještajnih službi.

Član odbora Dinko Burić (HDSSB) naveo je u svom mišljenju da se iz djelovanja sve tri institucije - Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i Ravnateljstva policije, nameće zaključak kako ni ova vlast, kao ni ona prethodna, nije maknula politiku iz policije i sigurnosno-obavještajnog sustava.

Na sjednici nisu bili članovi Tomislav Karamarko i Milijan Brkić iz HDZ-a te Damir Kajin iz IDS-a, koji su, kako je rekao Tuđman, ispričali svoj nedolazak.