NADBISKUP TUTU:

'Ne bih mogao slaviti Boga homofoba'

26.07.2013 u 19:01

Bionic
Reading

Južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, junak borbe protiv apartheida i dobitnik Nobelove nagrade za mir u petak je u suradnji s UN-ovi dužnosnicima pokrenuo kampanju za jednakost homoseksualaca u Africi, objasnivši kako nikad ne bi mogao slaviti Boga homofoba

"Odbio bih otići u homofobni raj. Ne hvala, rekao bih, radije ću stotinu puta otići nekamo drugamo", rekao je Tutu u Cape Townu na početku kampanje Visokoga povjerenstva UN-a koje je cilj obrana ljudskih prava i jednakosti homoseksualaca.

"Ne bih mogao slaviti homofobnog Boga, to je moje duboko uvjerenje", kazao je 81-godišnji umirovljeni nadbiskup, osudivši sva vjerska opravdanja koja se odnose na mržnju ili na predrasude protiv homoseksualaca.

Cilj kampanje je ostvariti zakonske reforme, ali i potaknuti napore da se javnost educira kada je riječ o homofobiji, uz intenzivno lobiranje kod vladinih instanca.

"Stalno slušam vladine dužnosnike kako mi govore: ali, to je dio naše kulture i tradicije i to ne možemo izmijeniti... Pred nama je još puno posla", rekla je visoka povjerenica UN-a Navy Pillay.