INES SABALIĆ

Naša novinarka opisuje kako teče život u ranjenom Bruxellesu

22.03.2016 u 12:38

Bionic
Reading

Ines Sabalić, kolumnistica Globusa i predstavnica Grada Zagreba pri Europskoj uniji, živi u neposrednoj blizini Maalbeeka, stanice briselske podzemne željeznice u kojoj su odjeknule posljednje eksplozije nakon što je u terorističkom napadu na aerodromu Zaventem ubijeno najmanje 13 osoba, uz nekoliko desetaka ranjenih. U razgovoru za tportal, isprekidanom policijskim sirenama koje odjekuju belgijskom prijestolnicom, iznosi prve dojmove nakon što je potvrđeno izvanredno stanje 4. razine ili maksimalna razina uzbune

Metro Maalbeek nalazi se tik do tzv. europske četvrti, sa sjedištima Europske komisije, EU parlamenta i Europskog vijeća. Stan u kojemu živi Ines Sabalić gleda na glavnu prometnicu, koju od jutros sijeku kolone službenih automobila pod rotirkama. U crnim limuzinama prevoze se političari, što je vidljivo iz rasporeda policijskih vozila u njihovoj pratnji.

'U ovom trenutku jako se malo komunikacije na visokoj razini odvija telefonom ili mailom, političari se sastaju i razgovaraju u osobnom kontaktu. Relativno je teško osigurati sigurnost u Bruxellesu jer je to zapravo regija koja se sastoji od 19 općina, a na čelu svake općine je načelnik. Gradom upravlja skupština takvih načelnika općina, uz koordinatora, pa je teško u ovakvim situacijama uspostaviti neposrednu komunikaciju među svima', objašnjava Ines Sabalić, dodajući da velika i snažna decentralizacija Belgije, koja je izvrsno poslužila u dugom razdoblju funkcioniranja države bez vlade, sada pokazuje i svoje nedostatke.

'Moram na posao'

Ines Sabalić u razgovoru za tportal kaže da će jutrošnje eksplozije rezultirati dodatnim razinama kontrole prilikom ulaska u institucije, iako je već nakon prvih terorističkih napada u Bruxellesu sigurnosna kontrola pojačana do apsurda.

'Razina uzbune 4 objašnjava se kao neposredna i ozbiljna opasnost, a mjere su definirane prilikom nedavnog pariškog atentata i uključuju evakuaciju javnih prostora, zabranu javnih okupljanja i zatvaranje metroa. U ovom trenutku pokušala sam doći do belgijskih novinara koji su krenuli prema Zavantemu, ali su policija i vojska zatvorili se sve puteve prema aerodromu. Propuštaju se samo policijska, vojna i ambulantna vozila', opisuje Ines Sabalić.

'Izaći ću jer imam obaveze i moram na posao. Zdrav razum nalaže da se treba ponašati vrlo oprezno, izbjegavati mjesta gdje ima puno ljudi i sve ono što može privlačiti pažnju. Automobili i autobusi u ovom trenutku voze, centar Bruxellesa može se obići i pješke', kaže Sabalić.

'Nastojim ne zagledati ljude u lice'

Belgijska televizija RTBF javlja podatke o mrtvima i ranjenima, a informacije stižu iz bolnice St Luc. U trenutku razgovora za tportal, službene brojke bile su 10 mrtvih i 30-ak ranjenih. 'Vijesti su samo iz jedne bolnice, moguće je da ih ima više', kaže Sabalić. Stručnjak za terorizam koji je gostovao na RTBF-u rekao je da je jutrošnji napad odmazda za nedavnu akciju francusko-belgijske policije uhićenja osumnjičenih za napade u Parizu, predvođenih Salahom Abdeslamom.

Upravo zato današnji teroristički napad nije iznenadio Ines Sabalić. 'Imam racionalan stav, znam da je takva opasnost realna i da se zatvaranjem očiju pred time opasnost neće otkloniti. Kada sam na ulici, nastojim ne zagledati ljude u lice i ne pogađam tko bi mogao biti potencijalni atentator, ali gotovo se ne vozim sredstvima javnog prijevoza, uvijek hodam. Opreznija sam kada ulazim u institucije za koje znam da bi mogle biti mete napada, poput banaka i ureda tvrtki koje predstavljaju francuski biznis i kapital. I ne samo francuski', kaže Sabalić,

Teško joj pada što je knjižara Filigranes, u sklopu koje je i kafić gdje se voli sresti s prijateljima i gdje ponekad zakazuje i poslovne sastanke, također pod mjerama sigurnosti. Tu knjižaru u centru grada drži vrlo ugledna židovska briselska familija, a na ulaz su postavljena dva teško naoružana vojnika u maskirnim uniformama. 'Čuvaju je jer je židovski kapital. Odlazim tamo i neprestano kalkuliram u glavi omjer opasnosti i sigurnosti. Ne radim to grčevito, ali procjenjujem što je u svakom trenutku realno – ako je sad uhapšen Abdeslam, može se očekivati da će uslijediti odgovor, ili prema EU institucijama, ili prema belgijskom, francuskom i američkom kapitalu, ili prema vječnom cilju – židovskom kapitalu', zaključuje Sabalić.