IZVJEŠĆE SVJETSKE BANKE

Napredak u kvaliteti vladanja u Hrvatskoj

30.06.2009 u 20:27

Bionic
Reading

Godišnje izvješće Svjetske banke (WB) i Brookings instituta iz Washingtona o kvaliteti vladanja u svijetu (WGI) za 2009. godinu, pokazalo je određeni napredak zemalja u razvoju na tom području, te stagnaciju kvalitete vladanja u većini zemalja svijeta u proteklom desetljeću

Izvješće o svjetskim pokazateljima vladanja (WGI), koje analizira stanje u 212 zemalja i teritorija po šest kriterija iz 35 različitih izvora, jedno je od najsveobuhvatnijih istraživanja na tom području. Ono pokazuje da se i bogate i siromašne zemlje suočavaju s ozbiljnim izazovima, te uspostavlja jasnu poveznicu po kojoj 'bolja vlast donosi i bolje razvojne rezultate', ističe se u ponedjeljak u priopćenju Svjetske banke.

Hrvatska je po kvaliteti vladanja u kategoriji postotnog ranga od 75 do 50posto. Postotni rang pokazuje postotak zemalja u svijetu koje su rangiraneispod određene zemlje prema pojedinom pokazatelju.

Hrvatska je najbolje rangirana po učinkovitosti vlade - 70 posto (69 posto,2007.), a najlošije po vladavini prava - 55 posto (55 posto, 2007.). Osimučinkovitosti vlade, napredak se bilježi u političkoj stabilnosti - 67 posto(64 posto , 2007.), kvaliteti pravne regulative - 67 posto (65 posto, 2007.) inadzoru korupcije - 62 posto (59 posto - 2007.)

U odnosu na 18 zemalja regije istočne Europe i Baltika, Hrvatska je pokvaliteti vladanje u srednjem dijelu ljestvice, po većini pokazatelja ispredostalih zemalja jugoistočne Europe, te članica EU Bugarske i Rumunjske, a izaostalih istočoeuropskih članica EU, uključujući Sloveniju.


'Dobra vijest je da neke zemlje prepoznaju i odgovaraju na izazove vladanja, te pokazuju snažna poboljšanja koja su odraz usklađenih napora političkih čelnika, kreatora politike, civilnog društva i privatnog sektora', ocjenio je Aart Kraay, suautor izvješća i vodeći ekonomist Skupine za istraživanje razvoja Svjetske banke.

Istodobno, neke su zemlje stagnirale a druge nazadovale u ključnim kriterijima kvalitete vladanja, pa WGI-izvješće pokazuje da prema sadašnjim mjerilima 'ostaje puno prostora za poboljšanje u mnogim razvijenim zemljama i novim gospodarstvima'.

Šest pokazatelja po kojima WGI mjeri kvalitetu vlasti u jednoj zemlju su: odlučivanje i odgovornost, politička stabilnost i odsustvo nasilja, učinkovitost vlade, kvaliteta pravne regulative, vladavina prava i nadzor korupcije.

Kao primjere napretka u razdoblju 1998-2008. izvješće WGI izdvaja: Ganu, Niger i Peru prema pokazatelju odlučivanja i odgovornosti; Alžir, Angolu i Sierra Leone prema političkoj stabilnosti i odsustvu nasilja; Kinu, Kolumbiju i Ruandu prema učinkovitosti vlade; DR Kongo, Gruziju i Libiju prema kvaliteti pravne regulative; Latviju, Liberiju i Ruandu prema vladavini prava; te Indoneziju, Liberiju i Srbiju prema nadzoru korupcije.

Kao zemlje u kojima je kvaliteta vladanja pala u analiziranom razdoblju po više kriterija, WGI izdvaja Zimbabve, Obalu bjelokosti, Bjelorusiju, Eritreju i Venezuelu. Među razvijenim zemljama koje bilježe nazadovanje su Španjolska i Italija prema učinkovitosti vlade, te Grčka po pokazatelju nadzora korupcije.

'Ne trebamo predmnijevati da bogate i razvijene zemlje imaju najbolje razine kvalitete vladanja i nadzora korupcije. Finacijska kriza nas podsjeća da kvaliteta vladanja u zemljama Skupine G8 nije uvijek primjerna', ocijenio je Daniel Kaufmann, suautor izvješća i viši suradnik Brookings Instituta.