UOČI DOLASKA NETANYAHUA

Napad SAD-a na Iran podržavaju 32 američka senatora

02.03.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Grupa od 32 američka senatora predstavila je jučer rezoluciju kojom američkom predsjedniku Baracku Obami daju zeleno svjetlo za napad na Iran ako bi to 'bilo nužno'. Važnost rezolucije jest u tome što je potpisuju senatori obaju stranaka, a predvodi ih Joseph Lieberman (Connecticut, bivši demokrat, sada nezavisni) koji smatra da je 'izuzetno važno' da Obama poruči Iranu da je 'potpuno neprihvatljivo' da ta zemlja dobije nuklearno oružje

Američki će predsjednik idući tjedan još jednom dočekati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji će, osim Bijelu kuću, pohoditi Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), najvažniji proizraelski lobi u SAD-u kada će se brusiti politika sadašnje američke administracije prema iranskoj prijetnji, javlja NYT

Rezolucija senatora Josepha Liebermna i ostalih kolega gornjeg doma američkog parlamenta podcrtava da 'istječe vrijeme u kojem će se onemogućiti Iran da napreduje u nuklearnim kapacitetima' te da je za SAD od vitalnog interesa da Iran ne dobije bombu. Senatori traže jačanje diplomatskog i ekonomskog pritiska na Teheran sve dok se ne dobiju jasne garancije da je prekinut proces obogaćivanja urana.

Osim Liebermana, na čelu ove grupe je i republikanski senator Lindsey Graham koji je također član Komiteta Senata za sigurnost države, a koji želi postići suradnju Irana s Međunarodnom organizacijom za atomsku energiju tako da režim ajatolaha implementira međunarodni ugovor kojim se ograničava nuklearno oružje, okonča sve programe proizvodne balističkih raketa i ponudi dokaze da je iranski nuklearni program u potpunosti posvećen mirnodopskim ciljevima.

Obama će nastupiti pred navedenim proizraelskim lobijem dan prije nego što to učini Netanyahu, ali usred sve većeg pritiska i sve veće uznemirenosti međunarodne zajednice zbog mogućeg napada Izraela na Iran, pa ususret tom sastanku glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney, izgovara već poznatu mantru da predsjednik koristi mogućnost kako bi istaknuo 'posebne veze SAD-a i Izraela'.

Carney je pojasnio da je Obamina politika ostala ista i da su 'sve opcije na stolu', ali da se vjeruje da postoji prostor za napredovanje na diplomatskom terenu zahvaljujući sankcijama i drugim mjerama koji se provode zajedno s američkim saveznicima.

Bijela kuća smatra da je Iran svaki puta iznevjerio danu riječ, pa se ima razloga sumnjati u dobre namjere Teherana.
Kako je izvijestio The Wall Street Journal, Obama je sklon prihvaćanju još teže politike prema Iranu. List iznosi tezu da izraelski političari jasno žele čuti od Obame što on nije spreman podnositi od Teherana, iako se vjeruje da će to ostati u četiri oka tijekom sastanka s Netanyahuom.