PENTAGON U PANICI

Nakon Turske, još jedna ključna američka saveznica nabavlja ruski S-400

20.11.2019 u 23:47

Bionic
Reading

Nakon što su Rusi početkom studenog isporučili Turskoj sve dijelove za protuzračni raketni sustav S-400, još jedan američki saveznik ozbiljno razmatra kupnju tog moćnog oružja, a prema izvorima u Moskvi, za sustav je zainteresirano još nekoliko bliskoistočnih zemalja

Jedna od glavnih američkih saveznica, Saudijska Arabija, razmatra uvjete isporuke protuzračnog raketnog sustava S-400 Trijumf na temelju ugovora potpisanog 2017. godine, priopćila je u ponedjeljak glasnogovornica Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Rusije Marija Vorobjova. Pritom je otkrila da su za kupnju S-400 zainteresirane još neke bliskoistočne države.

'Zahtjevi svih stranih kupaca zainteresiranih za najbolji svjetski sustav za protuzračnu obranu, koji višestruko nadilazi sve one koje nude konkurenti, bit će razmotreni na utvrđeni način', pojasnila je Vorobjova.

Zainteresiranost Rijada za kupnju sustava dodatno je zabrinula Sjedinjene Države nakon što je Turska, kao jedna od ključnih članica NATO-a, prije dogovorenog roka početkom mjeseca od Moskve preuzela sve komponente S-400.

Turski ministar obrane Hulusi Akar prilikom preuzimanja dijelova za sustav najavio je da će on biti spreman za upotrebu već idućeg proljeća. Turska kupnja raketnog sustava natjerala je Washington da suspendira Ankaru iz programa proizvodnje i nabave američkih lovaca pete generacije tipa F-35 Lightning II, navodeći da sustav S-400 predstavlja prijetnju za te mlažnjake. Uz to, SAD je zaprijetio da će nametnuti Turskoj dodatne sankcije zbog kupnje ruskog protuzračnog sustava.

Isporučen ruski raketni sustav S-400 Turskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera

'Američki Kongres spreman je ekonomski kazniti Tursku ako ona ne odustane od kupnje ruskih sustava za protuzračnu obranu', priopćio je prošlog tjedna savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je pak Donaldu Trumpu da neće odustati od daljnje nabave sustava, dok je rješenje za napuštanje procesa nabave američkih višenamjenskih lovaca za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve pronašao u kupnji najmodernijih ruskih lovaca tipa Su-57.

  • +2
Sustav S-400 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

'Ne dolazi u obzir to da se odreknemo S-400 i vratimo američkom proturaketnom sustavu Patriot. Prijedlog da u potpunosti odbacimo S-400 smatramo miješanjem u naša suverena prava', izjavio je proteklog tjedna Erdogan, zaključivši da Turska ne želi uništiti strateške veze s Moskvom, koje uključuju oslonac na ruske turiste i ruski plin. S-400 Trijumf je protuzračni i proturaketni sustav koji je konstruirala tvrtka Almaz-Antej, a u uporabu oružanih snaga Ruske Federacije ušao je 2007. godine. Sustav koristi četiri rakete na svojoj lansiranoj rampi te ima mogućnost otkrivanja letjelica sa smanjenim radarskim odrazom (stealth) na daljini od oko 150 kilometara.

Radar sustava omogućuje praćenje na daljini od čak 600 kilometara, a istovremeno može pratiti do 300 ciljeva. Vrijeme potrebno za prelazak u borbeni položaj iznosi maksimalno 10 minuta, a vrijeme uvođenja u borbenu spremnost s položaja samo tri minute.