'KRAJ JEDNE ERE'

Nakon sedamdeset godina britanski vojnici napuštaju Njemačku

07.03.2013 u 08:06

Bionic
Reading

Ministar obrane Philip Hammond najavio je u donjem domu britanskog parlamenta zatvaranje sedam britanskih vojarni u Njemačkoj, izvještavaju BBC i The Guardian. Hammond je poručio zastupnicima da će oko 30000 vojnika biti premješteno u nove vojne baze u Velikoj Britaniji. Korak je to je unutar velikog restrukturiranja koje će potrajati sve do 2019

Britanske trupe prisutne su u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, a ministar je dodao da se tim potezom označuje 'kraj jedne ere'. Iako plan nije novi, zbog štednje će se ubrzati te će se oko 70 posto preostalih postrojbi, zajedno s članovima obitelji, vratiti do kraja 2015., a posljednjih 4300 vojnika biti će povučeno s njemačkog teritorija do kraja 2019.

Analitičari dodaju da se potez o povlačenju trupa u kontekstu upokojenog Hladnog rata i generalnog trenda smanjivanja opsega regularne vojske čini logičnim. No iznos od dvije milijarde funti koliko će čitav premještaj koštati čini se zato upitnim. Iako će godišnje s povlačenjem uštedjeti oko 240 milijuna funti, Britaniju očekuje golema logistička operacija u slijedećih nekoliko godina. Prvo, vojna vježbališta u Njemačkoj moraju se temeljito očistiti i proći sve sigurnosne kontrole, a zatim za vojnike-povratnike valja sagraditi novi niz domova blizu postojećih vojnih baza u Britaniji.