POLITIKA IMA PRSTE I U PROCJENI?

Nakon procjene šteta od poplave, pljušte optužbe!

21.07.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Štete na poljoprivrednim površinama u Brodsko–posavskoj županiji procijenjene su na čak 71,5 milijun kuna, a one na građevinskim objektima, kućama i infrastrukturi na oko 49 milijuna kuna. Iako se ta svota odnosi na čitavu Brodsko-posavsku županiju, u kojoj je 27 općina i dva grada, čak 47 milijuna kuna otpada na štete u Slavonskom Brodu

Na popisu se, među 10 najoštećenijih u tom gradu, našla i kuća gradonačelnika MirkaDuspare, zbog čega ga je prozvao predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Darko Grivičić.

Gradonačelnik je pak prozvao Grivičića da kao predsjednik spomenutog povjerenstva i čelni čovjek Poljoprivredne komore Hrvatske, na svojih 1.000 hektara zemlje, godinama izvlači poticaje i odštete na račun Republike Hrvatske.


Mirko Duspara
'GRADONAČELNIKOVI TEPISI - ŠTETA 39.000 KUNA?!

'Nakon procjene šteta, zatražio sam uvid u podatke i nemalo se iznenadio kada sam na popisu među 10 najvećih šteta nastalih na kućama ugledao ime gradonačelnika Duspare. Zbog dva uništena tepiha i jedne perilice rublja koji su se nalazili u podrumu gradonačelnikove kuće, gradsko povjerenstvo štetu je procijenilo na čak 39.000 kuna. Vrlo je neobično da je poplava napravila toliku štetu u kući gradonačelnika Duspare koja je oko pet kilometara udaljena od rijeke Save, a u njenoj blizini nema nijednog vodotoka niti kanala te smo iz te ulice, osim gradonačelnikovog, zaprimili možda jedan ili čak niti jedan zahtjev za odštetu', kaže Darko Grivičić, koji je, zbog spomenutog slučaja prozvao gradonačelnika Dusparu i na Županijskoj skupštini.

Gradonačelnik Slavonskog Broda pak tvrdi da je sve to političko podmetanje te da je on samo prijavio, ne i procijenio, štetu, i to prvi put, iako mu je kuća u pet godina već drugi put poplavljena.

POLITIČKE IGRE
NA PROCJENAMA ŠTETA

'Sve je ovo politička igra mojih 'prijatelja' iz HDZ-a. Naime, ja sam, kao i svi ostali, samo prijavio štetu. Napisao sam da mi je u poplavljenom podrumu uništen namještaj, alat, tepisi, vrata, te da su zidovi povukli vlagu. Ostatak posla odradilo je povjerenstvo za procjenu šteta, a cjenik je odredilo županijsko povjerenstvo. Kako se došlo do spomenute cifre, saznat ćemo nakon što materijal bude obrađen i kada se papiri vrate iz Zagreba', kaže gradonačelnik Duspara, dodajući da smatra da šteta na njegovoj kući nije veća od nekoliko tisuća kuna.

Lopticu pak prebacuje na predsjednika županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.
'Darko Grivičić je istovremeno predsjednik Poljoprivredne komore Hrvatske, predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, ali ujedno i vlasnik preko 1.000 hektara poljoprivrednih površina na koje godinama izvlači poticaje i odštete', tvrdi Duspara.

SELJACI NISU NAPUHALI ŠTETU

I dok pljušte optužbe na relaciji gradonačelnik – predsjednik Poljoprivredne komore Hrvatske, seljaci u tišini zbrajaju gubitke. U poplavama su najviše stradale jesenske kulture, pšenica, ječam i uljana repica. Šteta na urodu pšenice je oko 50 do 60 posto, isto toliko i na ječmu, a  na uljanoj repici čak 70 do 80 posto.

Poljoprivrednici su poslušali apel te manje štete nisu ni prijavljivali, da se onim seljacima koji su doista u poplavi pretrpjeli ogromne štete omogući realna odšteta. Najveću štetu, od čak pet i pol milijuna kuna, prijavio je novogradiški PPK', kaže predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda te ističe da su seljaci bili vrlo pošteni i objektivni u prijavljivanju nastalih šteta na svojim kućama, gospodarskim zgradama i oranicama.


NEMA PŠENICE, ALI NI RAZLOGA ZA POSKUPLJENJE KRUHA

'Umjesto uobičajenog uroda od oko pet i pol tona po hektaru, poljoprivrednici su u ovoj žetvi uspjeli izvući tek oko dvije tone pšenice po hektaru', ističe Grivičić, dodajući da je kvaliteta ovogodišnje pšenice, koja je 'preživjela' poplavu i tuču, vrlo loša.

Ozbiljan problem je i to što pšenice nema ni u zemljama regije te će njezina cijena na tržištu ove godine biti visoka, no Grivičić dodaje da se to nikako ne smije odraziti na cijenu kruha i pekarskih proizvoda.

'Pekarska industrija ima prostora da ne podiže sadašnju cijenu kruha ni kod tri puta veće cijene pšenice. Naime, sadašnja cijena kruha formirana je kada je cijena pšenice na tržištu bila dvije kune i 20 lipa', pojašnjava Grivičić, dodajući da su pekari profitirali i tada te stoga nemaju razloga za novo podizanje cijena svojih proizvoda.

'SELJAČKI VOĐE ČOBANKOVIĆU SU SMOKVIN LIST!'

Grivičić, kao predsjednik Poljoprivredne komore Hrvatske te čovjek koji je punih 10 godina bio na čelu Hrvatskog seljačkog saveza tvrdi da ministar Čobanković nije fer prema seljačkim udrugama.

'Ministar Čobanković se petoricom ljudi, koji ispred Koordinacije predstavljaju seljake, služi kao smokvinim listom. Oni su mu svojevrstan alibi da je postignut nekakav dogovor, iako ništa konkretno nije dogovoreno', tvrdi Grivičić, dodajući da je i osobno razgovarao s premijerkom o sredstvima za obeštećenje stradalih u poplavama koja su poljoprivrednicima hitno potrebna.

'Iako su se, prema najavama premijerke Kosor, sredstva trebala osigurati u tzv. srpanjskom rebalansu proračuna, naposljetku je ipak odlučeno da se čeka jesenski rebalans. Iskreno, bojim se da će se do tada ovaj problem i štete već zaboraviti', ističe Grivičić.