RASPRAVA U SABORU

Zbog koga se donosi 'lex šerif'? Ministar tvrdi - ne zbog Bandića

01.12.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Hrvatski sabor nastavit će raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj)samoupravi, koje oporba i dio javnosti zove 'lex šerif'. Rasprava je u srijedu prekinuta zbog haške presude bosanskohercegovačkoj šestorci i samoubojstva Slobodana Praljka

Iako su konačnim prijedlogom zakona dodatno ojačana predstavnička tijela mogućnošću pokretanja postupka opoziva lokalnog čelnika dvotrećinskom većinom, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) uvjeren je kako je zakon rađen da bi se Bandiću 'omogućio alat ako će mu zatrebati'.

'Ovim se neće stvoriti mehanizam ravnoteže, već će se stvoriti monolit u obliku izvršne vlasti gradonačelnika, načelnika i župana kojeg je gotovo nemoguće svrgnuti, koji može, ako mu ne paše, ponovno pokrenuti izbore i promijeniti si vijeće', ustvrdio je Sinčić.

Za Branka Hrga (HDS, HSLS, HDSSB) naziv 'lex šerif' je pogrešan. 'Prvo sam rekao da je ovo 'lex predstavničko tijelo', a onda da je to 'lex dogovor'. Sada se onemogućuje lokalnom čelniku da isprovocira prijevremene izbore jer ne može povući proračun. Ako ga želi donijeti, ako nema većinu u vijeću mora se dogovarati s vijećem', hvalio je Hrg predloženi zakon.

Ministar uprave Lovro Kušćević odbacio je optužbe da je zakon rađen za Bandića. 'Radi se o zakonu koji će se odnositi na cijelu Hrvatsku i ne prihvaćam tvrdnje da se zakon radi zbog određenog grada, županije ili općine ili, ne daj Bože, nekog gradonačelnika, načelnika ili župana', poručio je.

Za Mostovog Roberta Podolnjaka zakon ne bi smio stupiti na snagu tijekom trajanja mandata akutualnog saziva predstavničkih i izvršnih tijela.

'Pravilo je da zakon koji bitno mijenja pravila igre u odnosu izvršnog i predstavničkog tijela ne stupa na snagu usred mandata. Vjerujem da ni predlagatelj ne zna kako će se ta igra predstavničkog tijela i izvršnog tijela odraziti u ovih mjesec dana, kad ovaj zakon stupi na snagu praktički u hitnom postupku', poručio je.

SDP-ovac Marko Vešligaj upozorio je da prevelika koncentracija izvršnih moći uz slabe nadzorne mehanizme otvara prostor za korupciju.

  • +10
Sabor nastavio sjednicu raspravom o Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

I današnja rasprava je počela stankama i potom govorima o događajima iz Haaga.

Miro Bulj iz Mosta kazao je da je on sudjelovao u ratu u BiH i da svi trebaju čuti  'krik generla Praljka'. 'Ne smije se više nikada dogoditi da hrvatskim braniteljima koje su isporučeni, da država radi protiv njih i radi za tužiteljstvo. Ja ću spomenuti Stjepana Mesića koji je davao transkripte. Nije on jedini. Vesna Pusić stalno govori da je Hrvatska izvršila agresiju u BiH', kazao je Bulj. Podsjetio je i na riječi Vladimira Šeksa 'locirati, uhititi, transferirati'.

Prozvao je i Davora Božinovića koji je bio predstojnik ureda predsjednika u vrijeme Stjepana Mesića. Rekao je i da je glumio tugu prije dva dana, te ga pozvao da otvoreno kaže kakvu je politiku vodio. 'On se zasigurno neće zacrveniti, a kamoli popiti otrov. Što ni ne želim', rekao je Bulj.

Nije poštedio ni predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića za kojeg je kazao da je otvoreno radio protiv Hrvata u BiH pokazujući dokumente s Wikileaksa, na što mu je Jandroković odgovorio da ne prenosi točno što se događalo i što je dio povijesti.

Poručio je suborcima, ministru obrane Damiru Krstičeviću i ministru branitelja Tomi Medvedu da ne šute jer Praljak nije šutio.

  • +11
Sabor nastavio rad izjašnjavanjem o proračunu i amandmanima na proračun Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je odustala od određivanja vijećničkih naknada i ostavila predstavničkim tijelima da sama to reguliraju. Propisala je i da čelnik tijela, koji je ponovno izabran nakon prijevremenih izbora, mora predložiti novi proračun u roku od 45 dana od dana izbora, a predstavničko tijelo ga mora prihvatiti u roku od idućih 45 dana.

Izmijenjeni će zakon stupiti na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama (uobičajeno je osmi dan) kako bi se njegova primjena omogućila u što kraćem vremenu.

Zbog te odredbe, dosadašnjim kvalifikacijama da se radi o 'lex šerif', 'lex faraon', pa i 'lex Bandić', Mostov Robert Podolnjak dodao je 'lex ekspres'.

Iz SDP-a su pak ocijenili da će predstavnička tijela biti dovedena u situaciju kaosa zbog mijenjanja zakona u tijeku proračunskog procesa.

Ministar uprave Lovro Kuščević odgovorio je da će kaosa biti, ali 'pozitivnog' jer će općinama i gradovima izmjene zakona donijeti dodatnih oko dvije milijarde kuna u proračune.