ŠVERC ČANČARA

Nakon molitvenog seminara uhićen sa 209 kornjača

16.09.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Vrgoračka policija uhitila je talijanskog državljanina zbog šverca kornjača

Kod ulaza na Dalmatinu na Ravči, dubinska kontrola granične policije policijske postaje Vrgorac, zaustavila je autobus talijanskih registarskih oznaka koji se vraćao iz Međugorja, i pretresom unutarnjeg prostora pronašla 209 kornjača čančara, koje su bile žive zapakirane u kartonskim kutijama za banane.

Talijanski državljanin nakon molitvenog seminara u Međugorju, iz BiH u Hrvatsku ilegalno je unio 209 kornjača, sveukupne težine 150 kilograma i namjeravao ih prodati u Italiji.

Obična čančara (Testudo hermanni) zakonom je zaštićena vrsta hrvatske faune, strogo je zabranjena svaka radnja kojom se ometa i uznemiruje u prirodnom životu i slobodnom razvoju (rastjerivanje, proganjanje, hvatanje, držanje, ozljeđivanje i njegovo ubijanje, te oštećivanje njihovih, gnijezda ili legla i obitavališta).

Zabranjeno je i prikrivanje, prodaja, kupnja i otuđivanje, kao i prepariranje, stoga su kornjače oduzete i bit će predane ovlaštenoj veterinarskoj službi, a protiv talijanskih državljanina koji su uhićeni u krijumčarenju zakonom zaštićenih životinja bit će podnesene kaznene prijave.