SAD U ŠOKU

Nakon masakra, peticija protiv oružja ruši rekorde

18.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Poslije novog krvoprolića u SAD-u, peticija za ograničavanje prava na nošenje vatrenog oružja bilježi rekordnu podršku građana. U samo tri dana sakupljeno je više od 170 tisuća potpisa. No u SAD-u živi oko 315 milijuna ljudi, a veliki udio građana tretira pravo na posjedovanje oružja za samoobranu kao jedan od temelja američkog koncepta slobode (Drugi amandman)

'Moćne lobističke grupe dozvoljavaju da posjedovanje pušaka premaši svrhu ustavne dozvole za nošenje oružja' stoji u peticiji koja je pokrenuta na webu Bijele kuće nakon pokolja 14. prosinca koji je počinio 20-godišnji psihopat u osnovnoj školi u Newtownu, savezna država Connecticut. Peticija je po odazivu građana u samo tri dana premašila sve prethodne koje su od 2011. naovamo pokrenute kroz program Bijele kuće. Traži se rasprava u Kongresu i donošenje zakonskog paketa kojim se ograničava dostupnost oružja.

Washington post piše da u SAD-u postoji oko 270 milijuna primjeraka vatrenog oružja i oko 11 milijuna ljudi koji pate od teških psihičkih poremećaja. Mentalni bolesnici počine relativno malo, tri do pet posto zločina koji uključuju nasilje.

Godišnje se na teritoriju SAD-a zabilježi oko 160 slučajeva okarakteriziranih kao masovno ubojstvo (slučajevi u kojima bude ubijeno četvero ili više ljudi).

Nakon krvoprolića u Connecticutu američki predsjednik Barack Obama najavio je ozbiljne mjere, no još nije poznato što to znači. Neki mediji spominju da bi se ponovno mogla zabraniti dostupnost poluautomatskog oružja. Takav zakon bio je na snazi od 1994. do 2004. Britanski Guardian piše kako je u tijeku snažna inicijativa iz Obamine Demokratske stranke, a zastupnici prava na posjedovanje vatrenog oružja iz redova republikanaca uglavnom odbijaju govoriti za medije.