DRAMA KOD IVANIĆA

Nakon infarkta osam sati zameten u snijegu

14.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Kaos na autocesti između Zagreba i Ivanić Grada, koji se dogodio s prvim većim snijegom prošle subote, umalo je odnio jedan ljudski život. Samo prisebnost Dobrile Kezele, koja je supruga Dragutina nakon što je doživio infarkt vozila u bolnicu, spriječila je tragediju. Satima zarobljeni u snježnoj mećavi, nisu se predavali, a danas, kad se Dragutinovo stanje stabiliziralo, pričaju o tim dramatičnim trenucima

Dragutin Kezele pripremao je ujutro sve za dolazak skupine turista u turističko seosko gospodarstvo koje, zajedno sa suprugom Dobrilom, uspješno vodi u Šumećanima nedaleko od Ivanić Grada. Velike količine snijega zahtijevale su velik napor. Nažalost, srce nije izdržalo i doživio je infarkt

Odmah ga je, pod jakim bolovima i pruženu prvu pomoć, supruga prevezla u Hitnu medicinsku pomoć u devet kilometara udaljeni Ivanić. 'Medicinska sam sestra i nisam baš potpuni laik. Na Hitnoj su nam rekli da odmah moramo u bolnicu, a liječnik je s ekipom zaglavio negdje u snijegu. Ni druge ekipe nije bilo pa smo morali čekati sanitet. U slučaju infarktnog stanja bitno je stići što prije do bolnice pa sam na njihovu preporuku stavila supruga u automobil i krenula u Zagreb', prisjeća se Dobrila Kezele

Dobrila i Dragutin Kezele

Očekivali su da je stanje na autocesti dovoljno dobro i da mogu u kratkom vremenu stići do bolnice, no već nakon ulaska na prometnicu zatekli su kaos. 'Pustili su nas na autocestu koja nije bila očišćena. Iako sam doživio infarkt i bio u teškom stanju, shvatio sam da nema logike da nas puste na takvu prometnicu, a oni su nas pustili', navodi Dragutin.

Nakon nekoliko kilometara vožnje po kolotrazima, bez mogućnosti pretjecanja, ispred njih je proklizavao i konačno se zaustavio kamion te onemogućio promet. Na tom su mjestu proveli idućih skoro osam sati

'Zaustavni trak bio je slobodan cijelo vrijeme, ali njime se nije moglo proći osobnim automobilom zbog nanosa snijega. U prvo vrijeme očekivali smo ralicu pa sam nakon sat vremena zvala HAK, onda Hrvatske autoceste, pa Centar 112, koji me spojio na Hitnu. Dok su prvi obećavali 'bit će uskoro', 'radi se', na Hitnoj su bili korektni, pomagali su, zvali da pitaju kako je Drago... Njega sam pak tješila govoreći da to nije infarkt, nego stisnute krvne žile zbog hladnog zraka i izmišljala priče. Paničarila sam u sebi, ali nisam to pokazivala', priča Dobrila.

Zarobljen u automobilu, bez vode i hrane, u snijegu i na hladnoći, samo 30-ak kilometara od bolnice i liječnika koji mu mogu spasiti život, Dragutin se sa svime dobro nosio, iako se sve lošije osjećao. 'Panika nas je uhvatila kad smo čuli da su se neki kamioni kod Ivanje Reke prepriječili preko ceste i čekaju dizalice', navodi Dragutin. Zvali su i Hrvatsku gorsku službu spašavanja, ali pomoći nije bilo, jer je autocesta jednostavno bila zakrčena.

Satima su ljude puštali u pogibelj

Supružnici Kezele ogorčeni su i ljuti zbog toga što HAC-ova ralica nije prije došla, iako je objektivno to mogla učiniti, no posebno je žalosti to što im odmah pri ulasku na autocestu u Ivaniću nisu rekli da jednostavno ne idu tim pravcem jer cesta nije očišćena od snijega. Umjesto da zabrane ulaz, napominje Dobrila Kezele, oni su 'sve do 14 sati puštali vozila u pogibelj'.

'Znali su da je čovjek pod infarktom u koloni i da je u njoj bila i jedna trudnica pred porodom, pa i ona djeca u tom kaosu, a nadležne službe ne nađu načina pomoći ljudima u nevolji. Životi su bili u pitanju', nerado se prisjeća Dragutin.

'I liječnik iz Ivanića je zvao da dolazi u pomoć, ali kako je sve bilo puno vozila i pod snijegom, dogodilo se da je i sâm ostao negdje i nije stigao do nas. Tek oko 17 sati, nakon skoro osam sati stajanja, zaustavnim trakom prošla je ralica, nakon čega je do nas došla Hitna i prevezla nas u KB Dubrava, gdje je Dragutin odmah i operiran', kaže Dobrila.

Život mi je visio o koncu, mogao sam umrijeti, a nitko se nije sjetio kako proći ralicom i pomoći ljudima u nevolji. Supruga, ali i djeca koja su cijelo vrijeme bila na vezi, pokušavali su učiniti nešto i pomoći. Nije uspjelo sve do 17 sati, jer bezobzirna birokratska ekipa bez ideje kako pomoći čovjeku u smrtnoj opasnosti nije znala kako riješiti agoniju u kojoj smo se našli', žali se Dragutin.

Svjestan je da mu je zdravlje nakon svega dodatno narušeno zbog toga što 'nije isto doći odmah nakon infarkta i poslije osam sati, jer se mora učiniti sve da srce što manje strada'. 'Mogao sam i umrijeti tamo, ali sad mi je srce dodatno oštećeno zbog višesatnog čekanja na snijegu', upozorava.

Dragutin je sada stabilno i dobro te se u bolnici oporavlja od operacije. Za mjesec ili dva čeka ga još jedan zahvat, a nakon toga najavljuje sudsku bitku kojom želi ukazati na brojne propuste odgovornih službi i kažnjavanje onih koji su dozvolili da se ljudi doslovno suoče sa smrću zarobljeni u kilometarskoj koloni u snijegu. 'Sigurno ćemo ih tužiti ako bude bilo kakve zakonske osnove', kažu supružnici Kezele. Odlučni su i žele upozoriti na to da se takve situacije više ne smiju dogoditi, jer će idući put možda imati i tragičnije posljedice.