JE LI NAVUKAO BIJES PRVOGA

Nakon Holy, otišao i Škrlec - i on se sukobio s Čačićem?

Bionic
Reading

Nakon bivše ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, ostavku je podnio i njezin pomoćnik Davor Škrlec, javlja HTV i pita se je li Škrlec otišao zbog neslaganja oko izgradnje termoelektrane Plomin?

Nakon Holy i njezin pomoćnik dao je ostavku - je li Škrlec otišao zbog neslaganja oko izgradnje termoelektrane Plomin?

'O pojedinim investicijskim projektima imam svoje stručno mišljenje koje sam i prije javno govorio', napisao je Škrlec u svom zahtjevu za razrješenje dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode, javlja HTV

Opstanak mu postao nemoguć nakon sukoba s Čačićem

Izvori bliski Vladi tvrde da je sukob Škrleca s Čačićem dugoročno njegov opstanak u Ministarstvu učinio nemogućim. Iako je premijer svojedobno odbio Čačićev zahtjev da se Škrleca smijeni, mislim da on ne bi imao puno šanse. Čačić ga još ima na piku. Nije mu oprostio što mu se više puta suprotstavio. Pozicija mu se i pogoršala nakon što je ostao bez zaštite Holy – tvrdi Večernjakov sugovornik.

'Davor Škrlec podnio je danas iz osobnih razloga zahtjev za razrješenje s dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode ministru Mihaelu Zmajloviću, a o čemu odluku donosi Vlada Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Škrlec je, kako navodi Ministarstvo, napomenuo da razlog ostavke nije povezan s dolaskom novoga ministra te je ustvrdio, podsjeća Ministarstvo da je s mninistrom i prije imao dobru suradnju. 'Isključivo se radi o nastavku znanstvene karijere u koju sam uložio godine rada', stoji u priopćenju.

Podsjetio je također kako o pojedinim investicijskim projektima ima svoje stručno mišljenje, koje je i prije javno iznosio.

Zmajlović ga neuspješno nagovarao da ostane?

Škrlec je, piše Večernji list, jučer ujutro predao ostavku novom ministru Mihaelu Zmajloviću, a takav čin obrazložio je osobnim razlozima, ponajprije željom da se posveti znanstvenoj karijeri. Svoj je odlazak Zmajloviću nagovijestio već u prvom kontaktu nakon što je ovaj preuzeo dužnost Mirele Holy, a iako ga je Zmajlović pokušao odgovoriti od takve odluke, bilo je to evidentno neuspješno.

Premda njegovu ostavku još mora potvrditi Vlada, to bi prema svemu sudeći trebala biti formalnost, a njegov je odlazak neosporno velik kadrovski gubitak za Ministarstvo. Osim što je riječ o jednom od najobrazovanijih Vladinih kadrova, koji se dugo pripremao za svoju dužnost, on je u Ministarstvu bio zadužen za vjerojatno najsloženiji sektor – energetiku. Tko će Škrleca zamijeniti u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, još nije poznato.

U svojoj službenoj izjavi Škrlec je jasno poručio kako odluka da podnese ostavku nema veze s njegovim stavovima o pitanju HEP-ovih projekata gradnje termoelektrane Plomin 3 i hidroelektrane Ombla, međutim, njegov odlazak iz Ministarstva u javnosti će se teško promatrati odvojeno od tih dvaju slučajeva.


Navukao bijes Prvog potpredsjednika?

Tim više jer je Škrlec još prije koji dan, nastupajući na konferenciji Elektroenergetski sustav RH, javno izjavio da osobno ima različit stav o Plominu 3 od službenog stava Ministarstva te da projekt smatra ekonomski i ekološki vrlo riskantnim. Škrlecovi prigovori projektu Plomin 3 bili su brojni, od pitanja ukupnog utjecaja na okoliš, preko odabira tehnologije korištenja ugljena u elektrani do dugoročne isplativosti projekta.

Takve izjave Škrlec je u javnosti iznosio i prije, a jedan takav nastup na tribini u Labinu svojedobno je izazvao bijes prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Prema neslužbenim informacijama, Čačić je od premijera Zorana Milanovića tražio Škrlecovu smjenu, tvrdeći da je nedopustivo da on kao predstavnik Ministarstva zaštite okoliša iznosi negativne stavove o isplativosti projekta, dok u Ministarstvu gospodarstva pokušavaju naći strateškog partnera i ulagača za taj projekt.

Ipak, Milanović je Čačićev zahtjev da smijeni Škrleca odbio, dijelom zato što se uvjerio da su Škrlecove izjave na tribini u Labinu krivo prenesene u lokalnim medijima, a dijelom i zato što su u vrhu Vlade strahovali da bi smjena predsjednika Povjerenstva koje je trebalo procijeniti kvalitetu Studije utjecaja na okoliš Plomina 3 mogla izazvati iznimno negativne reakcije javnosti.

Inače, bio je to, piše Večernji list, drugi sukob Čačića i Škrleca, naime, prvi put su u nesuglasice ušli nakon što je Škrlec kao predsjednik Upravnog vijeća Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša odbio Čačićev prijedlog nekih kadrovskih rješenja u toj instituciji. Sve to, uz latentni sukob između Čačića i Holy, izazivalo je kontinuirani rast napetosti između njihova dva Ministarstva u očekivanju odluke o Studiji utjecaja na okoliš Plomina 3, o čemu je faktički ovisila budućnost projekta. Ta studija prošlog je tjedna prihvaćena, no odluka je uvelike donesena u sjeni Holy, a što je vjerojatno pridonijelo Škrlecovoj odluci da i on napusti Ministarstvo.