u finskoj

Najveći nuklearni reaktor u Europi ide u pogon, snage je 1,6 gigavata

15.04.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Novi finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), najveći u Europi, počet će s redovnom proizvodnjom u nedjelju i time pojačati energetsku sigurnost u regiji kojoj je Rusija prekinula opskrbu plinom i strujom, objavio je njegov operator u subotu.

Nuklearna energija i dalje je kontroverzna u Europi, prvenstveno zbog zabrinutosti za sigurnost, a vijest o pokretanju OL3 dolazi nakon što Njemačka u subotu gasi posljednja tri reaktora, dok Švedska, Francuska, Velika Britanija i drugi planiraju nove razvoje.

Teollisuuden Voima (TVO), operator OL3-a, koji je u vlasništvu finske tvrtke Fortum i konzorcija energetskih i industrijskih kompanija, rekao je da se očekuje da će jedinica zadovoljiti oko 14 posto finske potražnje za električnom energijom, smanjujući potrebu za uvozom iz Švedske i Norveške.

Izgradnja reaktora od 1,6 gigavata (GW), prve nove nuklearne elektrane u Finskoj u više od četiri desetljeća i prve u Europi u 16 godina, započela je 2005.

Elektrana je prvotno trebala biti puštena u pogon četiri godine kasnije, ali se pojavilo niz tehničkih problema.

OL3 je u ožujku prošle godine isporučio probnu proizvodnju finskoj nacionalnoj energetskoj mreži i tada se očekivalo da će započeti redovitu proizvodnju četiri mjeseca kasnije, ali pretrpio je niz kvarova za koje su bili potrebni mjeseci da se poprave.

  • +3
Nuklearna elektrana u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Kao rezultat ovog pokretanja, analitičari kažu da Finska, jedina nordijska zemlja s velikim deficitom električne energije, može očekivati niže troškove električne energije.

Ruski izvoz električne energije u Finsku završio je u svibnju prošle godine kada je ruska tvrtka Inter RAO objavila da joj nije plaćeno za energiju koju je prodala, što je posljedica sve većeg jaza između Moskve i Europe zbog rata u Ukrajini.

Ruski državni izvozni monopolist Gazprom je nedugo nakon toga okončao isporuke prirodnog plina u Finsku.