ponos američke mornarice

Najnoviji i najnapredniji američki nosač zrakoplova za nekoliko dana stiže u Split

21.06.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS Gerald R. Ford u hrvatske unutarnje morske vode i boravak u luci Split u zadnjim danima ovog mjeseca

U odluci Vlade ne navodi se točan dan, kao ni drugi detalji oko uplovljavanja ovog nosača u splitsku luku, no doznajemo da bi USS Gerald R. Ford, čije je ime itekako poznato u vojnim krugovima, trebao stići u zadnjim danima lipnja.

Radi se o najnovijem i najnaprednijem američkom nosaču zrakoplova, koji je još u listopadu prošle godine krenuo na put prema Europi, a u Sredozemlje je uplovio prije pet dana.

Kao što smo već ranije pisali, ovaj nosač aviona, nazvan po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu, posljednja je riječ tehnike na polju ratne mornarice i palubnog zrakoplovstva jer sadrži brojne inovacije.

USS Gerald R. Ford, klasifikacijske oznake CVN-78, prvi je u nizu nove generacije supernosača aviona iz klase Ford. Slova CV u nazivu označavaju da je riječ o nosaču aviona, N ukazuje na nuklearni pogon broda dok broj označava redni broj plovila. Broj 78 govori da je riječ o 78. nosaču zrakoplova u povijesti američke ratne mornarice.

Izgradnja broda započela je u kolovozu 2005., kada je glavni izvođač radova Huntington Ingalls Industries svečano prerezao 15-tonsku ploču koja čini dio bočne jedinice nosača. Kobilica je položena u studenom 2009. godine, a četiri godine kasnije Susan Ford Bales, kći američkog predsjednika po kojem je nosač nazvan, svečano je krstila budući ratni brod.

Nastavljajući dugu tradiciju mornarice, u jednu od zapovjednih prostorija nosača ugrađena je vremenska kapsula s predmetima koje je odabrala Fordova kći: granitom od kojeg je sagrađena Bijela kuća, prigodnom kovanicom i šest državnih pečata koje je koristio njezin otac. Premda je isporuka bila planirana za 2015. godinu, isporučen je dvije godine kasnije, a službenu primopredaju obavio je tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense TV

USS Gerald F. Ford slovi i kao najskuplji ratni brod u povijesti. Konačni troškovi izgradnje popeli su se s početnih 5,1 milijardu dolara na 13 milijardi dolara, što je bilo 22 posto više od proračunskog izračuna. U konačne troškove treba pridodati dodatnih 4,7 milijardi dolara potrošenih za istraživanje i razvoj.

Otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne klase Nimitz (333 metra dužine, 76 metara visine i 100.000 tona mase pod punim teretom), ali ima osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione - 4660 nasuprot njih maksimalno 5600, koliko se može nalaziti na plovilima klase Nimitz.

Novi nosač sposoban je nositi do 75 zrakoplova, među kojima najnaprednije palubne lovce, kao što su F-35C Lightning II i F/A-18E/F Super Hornet, taktičke avione ranog upozorenja za sve vremenske uvjete E-2D Advanced Hawkeye, mornaričke jurišnike za protuelektroničku borbu EA-18G Growler te višenamjenske helikoptere MH-60R/S i brojne tipove bespilotnih letjelica, primjerice X-47B. Također, Ford može lansirati razne avione s kratkim uzlijetanjem i okomitim slijetanjem (STOVL), kojima upravlja Marinski zbor.

  • +10
USS Gerald Ford Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Uz to, USS Gerald R. Ford koristi najsuvremeniji elektromagnetski sustav za lansiranje borbenih aviona EMALS. Radi se o inovaciji koja eliminira tradicionalne zahtjeve za skladištenjem pare koju proizvodi klasični parni katapult za lansiranje.

Nosač također ima dvopojasni radar, napredniji radarski sustav, te je jedini prijevoznik prve klase koji ima ovu vrstu radara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YVMA Productions

USS Gerald R. Ford pokreću dva Bechtelova nuklearna reaktora tipa A1B te osiguravaju najveću brzinu od 30 čvorova, odnosno 56 kilometara na sat.