početak izborne godine

Najnovije afere nisu ni okrznule HDZ, nego naprotiv - porastao mu rejting

02.01.2024 u 09:57

Bionic
Reading

Godinu koju je počeo s rejtingom od 25,38 posto, HDZ je završio s 24,48 posto, što je nešto bolji rezultat nego u studenom, pokazalo je posljednje istraživanje političkih preferencija CroElecto u 2023. godini, koje se provodilo za Večernji list, piše dnevnik u utorak

Zanimljivo je pogledati kako su turbulentnu godinu završile vodeće stranke, ali i kako stoje politički savezi sklopljeni uoči superizborne 2024. godine u kojoj nas, uz parlamentarne, očekuju i izbori za Europarlament te potkraj godine i predsjednički.

U politici je prosinac obilježila smjena ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere u kojoj je zaglibio njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, pa premijer Andrej Plenković nije imao drugo rješenje nego smijeniti Filipovića, kojeg je zamijenio varaždinski pravnik Damir Habijan.

Plenković je odbacio optužbe i odgovornost za aferu prebacio na Most. To i brza Filipovićeva smjena i zamjena očito su ublažili mogući utjecaj na rejting HDZ-a na kraju godine, u kojoj su iz Vlade, uz Filipovića, otišli i Nataša Tramišak, Ivan Paladina i Mario Banožić, a ušli Habijan, Marko Erlić, Branko Bačić i Ivan Anušić.

Rejtingu vodeće stranke nisu, sudeći prema anketi, tijekom godine previše naštetile ni prozivke oporbe zbog “plina za cent” ili nekretninske muke šefa HEP-a Frane Barbarića, pa ni divljanje cijena nakon ulaska u eurozonu.

  • +12
Obilježavanje 34. obljetnice HDZ-a u hotelu Sheraton Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

SDP već po ustaljenom običaju stagnira i unatoč kampanji za bolji položaj umirovljenika, u kojoj im se nes(p) retno omakao i “štrik oko vrata”, ne uspijeva pridobiti veći broj birača. U 2023. godinu ta je stranka ušla s 15,25 posto, a unatoč svim političkim turbulencijama, na kraju godine SDP na čelu s Peđom Grbinom nije uspio dalje od 15,03 posto.

Domovinski pokret Ivana Penave, koji je u studenom narastao na 8,83 posto, ubravši koji postotak oko organizacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, zadržao je i u prosincu gotovo isti postotak. Pogleda li se cijela godina, Domovinski pokret napredovao je sa 7,22 posto u siječnju do 8,85 u prosincu, što će mu dati dodatni vjetar u leđa u pregovorima o koalicijama za parlamentarne izbore.

Iako je Plenković etiketu “afere Mreža” ekspresno prilijepio Mostu i otupio oštricu Nikoli Grmoji, rejting koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista ostao je netaknut na 8,73 posto.

Stranci Možemo!, kojoj je glavni izborni bazen Zagreb, rejting velikim dijelom ovisi i o potezima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji se i dalje muči s otpadom i Jakuševcem na kojem su se dogodila dva odrona, a u jednom je teško ozlijeđen radnik. No, Možemo! je isticanjem rane kandidature Sandre Benčić za premijersku poziciju fokus s Tomaševića prebacio na nju. I dok su u siječnju 2023. u anketi dobili 9,9 posto, na kraju godine možemovci su pali na 8,24 posto potpore birača, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.