BORBA ZA GEJ PRAVA

Najmoćnije američke korporacije traže bračnu jednakost

27.02.2013 u 19:06

Bionic
Reading

Više od 200 korporacija od američkog Vrhovnog suda traži da ukine zakon koji definira brak kao zajednicu između muškarca i žene. Među njima su se na popisu našli Microsoft, Google, Starbucks, Pfizer, Aetna, Amazon, Thomson Reuters, Citigroup i mnogi drugi

Navedene korporacije predale su zahtjev Vrhovnom sudu da ukine zakon Defense of Marriage Act (DOMA) koji svojom definicijom isključuje gej parove i onemogućava im stupanje u brak, javlja Crol

Dok jedna skupina odvjetnika radi na ovoj inicijativi, istovremeno se okupio još jedan odvjetnički tim koji će sutra predati zahtjev za ukidanje Prijedloga 8, koji brani gej brakove u Kaliforniji. Oba slučaja naći će se pred Vrhovnim sudom 26. i 27. ožujka.

Jedna od napomena u prvom slučaju kaže da zbog 'DOMA-e poslodavci drugačije postupaju prema svojim zaposlenicima koji su u braku, iako su njihovi brakovi jednaki pred zakonom'.

'DOMA nema jednaku snagu u svim državama jer je ukupno 12 država ozakonilo gej brakove, a neke imaju zakone koji prepoznaju gej brakove sklopljene u drugim državama', objasnio je odvjetnik Sabin Willett.

Upravo ovo otežava posao poslodavcima, naročito onima koji posluju diljem SAD-a, dodao je Willett. 'Zakon prisiljava tvrtke da diskriminiraju, ponekad u suprotnosti s njihovim internim politikama i lokalnim zakonima, kada se bave zdravstvenim pogodnostima i ostalim olakšicama', dodao je.

'Moramo ovo napraviti u svim državama, okruzima i gradovima koji diskriminiraju svoje zaposlenike na temelju seksualne orijentacije i zahtijevati jednak tretman za sve osobe koje su u braku', zaključio je.

Prošloga je tjedna predsjednik Barack Obama pozvao Vrhovni sud na ukidanje spornog zakona.