lik zvan hrabrost

Najmlađi ruski 'izdajnik' ide u zatvor: 'Oprosti što sam te ostavio samu, mama'

09.02.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Kevin Lik, najmlađa osoba ikad osuđena za izdaju u Rusiji, osuđen je na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog zločina koji je navodno počinio sa 16 godina

Kevin Lik, učenik iz republike Adigeje na ruskom sjevernom Kavkazu, osuđen je krajem prosinca na četiri godine zatvora zbog kaznenog djela izdaje. Prema ruskoj Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), kada je imao 16 godina fotografirao je 'mjesta raspoređivanja' vojske u gradu Majkopu i poslao fotografije e-mailom 'predstavnicima strane države'. Kazna mu je izrečena nakon što je napunio 18 godina.

Lik je uhićen u proljeće 2023. i proveo je 10 mjeseci u istražnom zatvoru prije presude, a detalji optužnice ostaju nepoznati: kao i u drugim slučajevima izdaje, predmet je klasificiran kao tajan, a saslušanja su održana iza zatvorenih vrata. Malo je podataka dostupno i o samom optuženiku, pa je nešto više o svom sinu za Novaju Gazetu pristala reći njegova majka.

Rođen je u malom njemačkom gradu Montabauru, u blizini Kölna, u svibnju 2005. Njegova majka, Ruskinja Viktoria, udala se za ruskog Nijemca Viktora Lika i preselila u Njemačku dok je bila trudna. Par se razveo prije nego što je njihov sin napunio godinu dana. Kevin je prvo bio njemački državljanin, a rusko državljanstvo dobio je tek u dobi od 10 godina. Odrastao je u njemačkom govornom okruženju. Viktoria s ljubavlju naziva svog sina 'pametnim starim aristokratom', govoreći da je uvijek razmišljao i rasuđivao poput odrasle osobe.

Godine 2017. odlučila se preseliti u Majkop, grad u Adigeji. Kevin je tada imao 12 godina, a ruski je morao naučiti gotovo od nule. Sada ga tečno govori, iako još uvijek ima blagi njemački naglasak. Planirao je upisati medicinu na sveučilištu Sečenov u Moskvi, no početkom 2023. njegova majka odlučila se vratiti u Njemačku. Prije odlaska otišli su u ured za novačenje vojnika da zatraže vojno izuzeće za Kevina. Viktoriju su pozvali da se vrati sljedeći dan. Sa sobom je ponijela cijel fascikl potrebnih dokumenata. Fotokopiranje dokumenata potrajalo je 40 minuta. Viktorija se ne sjeća da je psovala, ali kaže da su je provocirali, pa je 'možda i reagirala'. Na izlazu su je čekali policajci s optužbom za psovanje u javnosti. Odvedena je u pritvor, a iduće jutro na sudu u Majkopu dobila je 10 dana iza rešetaka. Tada nije znala zašto, ali sada smatra da su htjeli da propuste let za Njemačku.

Takva su uhićenja uobičajena praksa ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) u nastojanju da spriječi odlaske iz zemlje, tumači odvjetnik Jevgenij Smirnov, koji radi s grupom za prava zatvorenika First Department. 'U ovom slučaju Kevinov odlazak mogli su spriječiti jer mu je za to trebao majčin pristanak.'

Po izlasku iz pritvora, Viktoria je kupila nove avionske karte od Sočija do Frankfurta, preko Istanbula, za 23. veljače. Tog su dana putovali iz Majkopa u Soči i obilazili grad, a opkolili su ih službenici FSB-a. Rekli su Viktoriji da privode Kevina, pod optužbom za izdaju, te da ga vraćaju u Majkop.

'Kevin je bio u stanju šoka. Uopće nisam shvaćala što se događa. Mislila sam da bi to mogla biti šala', prisjeća se Viktoria.

Uslijedila su ročišta iza zatvorenih vrata, mjeseci provedeni u ćelijama i istražnom zatvoru, od čega dva mjeseca u samici. Kevin je 10. svibnja prošle godine napunio 18 godina, pa je prebačen iz Krasnodara u pritvorski centar za odrasle u obližnjem gradu Tliustenkhablu, najbliži zatvor za zatočenike FSB-a. 'Kevina su zatvorenici teško pretukli u lipnju. Batinanje je trajalo dva dana. Davili su ga, udarali nogama, šakama u glavu, vezali mu ruke', kaže Viktorija. Odbio se žaliti na premlaćivanje, objasnivši majci da 'zatvor ima svoje zakone' i da bi time samo pogoršao svoju situaciju.

Viktoria je mogla posjećivati ​​sina dvaput mjesečno, razgovarajući s njim kroz staklo. 'Kevin uvijek govori: 'Nemoj plakati, mama. Budi jaka, ostani mirna.’ Imam slabo srce. Brinem. Puno plačem. On to zna i nedavno je rekao: 'Ako ti se nešto dogodi, objesit ću se.''

Konačno, 28. prosinca Vrhovni sud Adigeje izrekao mu je kaznu za izdaju, a presuda je objavljena u tisku tek dva dana poslije, dakle gotovo godinu dana od uhićenja. Sud je izvijestio da je od 23. prosinca 2021. do 8. veljače 2023. 'građanin L.... proveo vizualno promatranje' i fotografirao 'mjesta raspoređivanja' ruskih trupa u Majkopu. Navodno je te fotografije poslao mailom 'predstavnicima strane države'. Razlog zbog kojeg je to učinio, naveo je sud, bilo je 'neslaganje s političkim kursom' Rusije i 'specijalna vojna operacija u Ukrajini'.

Kevin je najmlađi osuđenik za izdaju u Rusiji. Nedavne izmjene i dopune kaznenog zakona odredile su kazne za izdaju od 12 godina do doživotnog zatvora. Zahvaljujući olakotnim okolnostima, dobio je samo trećinu minimalne kazne. Sud je uzeo u obzir da je tada imao samo 16 godina, to što mu je to bio prvi prekršaj, kao i pozitivne karakterne preporuke susjeda i škole. No glavni razlozi za smanjenje kazne bili su njegovo 'aktivno pomaganje u istrazi' te 'priznanje krivnje i iskreno kajanje za učinjeno'.

'Oprosti što sam te ostavio samu, mama', bile su posljednje Kevinove riječi na sudu.

Viktoria ne govori mnogo. Potpisala je izjavu o tajnosti podataka i boji se kaznenog postupka. 'Tko će pomoći Kevinu ako me zatvore?' Ali podijelila je neke detalje. 'Ne mogu vam reći što Kevin misli o optužbama protiv njega. Ali ne može prihvatiti svoju kaznu, zbog čega smo uložili žalbu.' On će u međuvremenu ostati u istražnom pritvoru, ali ako se njegova kazna potvrdi, bit će prebačen u zatvor. Osobe koje su zatvorene zbog kaznenih djela terorizma ne mogu biti puštene na uvjetnu slobodu. Ipak, Viktoria se i dalje nada najboljem. 'Vjerujem u čuda i u svog sina. Vjerujem da će biti pušten i da ćemo biti zajedno.' Osjeća se užasno jer je do tada ostalo još tri godine. 'Jedva sam izdržala ovu jednu', kaže.