NA CRPNU STANICU

Najmanje dvoje mrtvih u ruskim zračnim napadima na sjeverozapadu Sirije

23.08.2023 u 06:08

Bionic
Reading

Najmanje je dvoje civila ubijeno u ruskim zračnim udarima na staru crpnu stanicu koju su zaposjeli izbjeglice na sjeverozapadu Sirije, području koje drže pobunjenici, priopćila je u srijedu spasilačka služba

Napadi su se dogodili u utorak navečer u Ain Shibu, zapadno od Idliba, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

'Poginula su dvojica muškaraca, civili (...) a pet civila, među kojima žena i dvoje djece, je ranjeno', rekao je novinaru Rami al-Dandal, volonter Bijelih kaciga, spasilačke organizacije. Po njegovim riječima, poginuli su osamnaestogodišnjak i stariji muškarac.

Rusija, glavni saveznik režima predsjednika Bašara al Asada, intervenira vojno u Siriji od 2015. i zadnjih tjedana je zaredala s napadima u pokrajini Idlibu, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu Sirije koje jednim dijelom kontrolira džihadistička skupina Hayat Tahrir al-Cham (HTS), nastala iz nekadašnjeg lokalnog ogranka Al Kaide.

Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja u Siriji ima široku mrežu izvora, u ruskim napadima gađane su 'vojne baze Hayat Tahrir al-Chama'. Ta je nevladina organizacija izvijestila o dvoje mrtvih te o više ranjenih i nestalih.

U drugim ruskim napadima u noći na srijedu gađan je grad Ariha, južno od Idliba, javili su dopisnici AFP-a i SOHR-a. HTS kontrolira velik dio pokrajine Idliba, gdje živi 3 milijuna ljudi, od kojih su polovina raseljenici, i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije te redovito izvode smrtonosne napade na sirijsku i rusku vojsku i na provladine snage.

Nekoliko sati prije napada u utorak navečer, u ruskim zračnim napadima gađana je pobunjenička baza sjeverno od Idliba, pri čemu su poginula tri pripadnika HTS-a te ranjena sedmorica boraca i pet civila, objavio je SOHR.

U ponedjeljak, i dalje navodi SOHR, 13 boraca HTS-a je poginulo i više ih je ranjeno u zračnim udarima ruskog zrakoplovstva u predgrađu Idliba. U drugim napadima u istoj pokrajini poginula su najmanje tri civila, svi članovi iste obitelji, 5. kolovoza i najmanje 13 ljudi, među kojima devet civila, 25. lipnja.