ŠVICARSKE ALPE

Najduži tunel na svijetu u završnoj fazi

15.10.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Divovska bušilica trebala bi u petak probiti 'tunel stoljeća', galeriju dugu 57 kilometara 2000 metara pod zemljom, u srcu švicarskih Alpa, čime će Švicarska ući u knjigu rekorda i dati novi poticaj europskom željezničkom prometu

'Le Gothard će uvijek biti spektakularan i grandiozan spomenik s kojim će se svi tuneli uspoređivati', izjavio je švicarski ministar prometa Moritz Leuenberger

Gradilište već gotovo 15 godina, najduži željeznički tunel na svijetu trebao bi se otvoriti tek 2017, ali već služi na ponos Švicaraca. U švicarskom listu La Tribune de Geneve objavljeno je 'Le Gothard: tunel samih superlativa'.

Iskopane su dvadeset i četiri tone stijenja - pet puta više od volumena velike Keopsove piramide. Dvije tisuće radnika deset nacionalnosti radilo je neprestano pod zemljom.

'Švicarska radi ono što je obećala Europi: probija pod Alpama najduži željeznički tunel na svijetu na ključnoj točki tranzita sjever-jug', piše Le Temps.

'Tunel stoljeća' omogućit će 2017. povezivanje Züricha i Milana za 2 sata i 40 minuta, sat manje nego dosad. Putnički vlakovi moći će prometovati 250 km na sat.

Svakog dana će tunelom moći prometovati 300 vlakova, puno više nego sadašnjim željezničkim prolazom izgrađenim prije 128 godina i dugim 15 kilometara.

Što se tiče rekorda, tunel koji će stajati Švicarce 10 milijardi franaka (7,5 milijardi eura) premašit će japanski tunel Seikan (53,8 km) koji povezuje otoke Honshu i Hokkaido.

Tunel pod La Mancheom koji povezuje Francusku i V. Britaniju dug je 49,9 km.