LEGENDARNI ŠAHIST

Najbolji svih vremena u Zagrebu: Kasparov o šahu, hrvatskom državljanstvu i Putinu

04.07.2023 u 20:33

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin u utorak je otvoreno 4. izdanje SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira. Ondje je i najbolji šahist svih vremena Garry Kasparov, koji je za RTL Danas jotkrio tajnu veze s Hrvatskom, ali i tko će matirati Putina kojem je najveći kritičar

Kasparov je 2014. godine dobio hrvatsko državljanstvo, nakon čega je, kaže, obećao samome sebi da će Hrvatska postati jedna od najvažnijih destinacija za šahiste iz cijelog svijeta.

'Sada na ovom četvrtom turniru u Hrvatskoj koji je postao tradicionalan, vjerujem da sam obećanje ispunio', kazao je za RTL Danas.

Na spomen hrvatskog reprezentativca Ivana Šarića, Kasparov je rekao:

'Uvijek je dobro imati hrvatske velemajstore na velikim događanjima, ali ja se nadam da će tradicionalna šahovska natjecanja u Hrvatskoj potaknuti djecu da se bave šahom i da ćemo uskoro imati nove talente za pohvaliti se'.

'Sve što Putin kaže je laž'

Kasparov je poznat i po kritiziranju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

'Sve što Putin kaže je laž. To je jako jednostavno. Opisao bih kao diktatora koji živi u svijetu iluzija. Sankcije oslabljuju zemlju, a Putinov kriminalni rat protiv Ukrajine je tragedija koja se sada događa u Istočnoj Europi. No, vjerujem da će Ukrajina slaviti i da će oslobađanje Rusije od Putinova fašizma početi dignutom ukrajinskom zastavom u Sevastopolju', smatra Kasparov.

Za RTL Danas rekao je da je 'Putin oslabljen' te da 'diktatori izgledaju snažno u nedjelju i mogu biti smijenjeni u ponedjeljak'. 'Ne znamo kada i kako će Putin biti smijenjen, ali čini se da ide nizbrdo. Vjerujem da će iduće godine Ukrajina slaviti, ali nikad ne znate. Stvari se mogu dogoditi ranije jer se pokazalo koliko nestabilan Putinov sustav može biti', zaključio je Gari Kasparov.