DONESENA ODLUKA

Nadzorni odbor HRT-a jednoglasno pokrenuo Radmanovu smjenu

29.02.2016 u 20:27

Bionic
Reading

Nadzorni odbor (NO) HRT-a na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak jednoglasno je donio odluku o pokretanju postupka razrješenja Glavnog ravnatelja Gorana Radmana zbog neprovođenja zakonite odluke Nadzornog odbora te utvrđene odgovornosti za nepotpunu i neadekvatnu primjenu odredbi Zakona o HRT-u kojim je propisana obveza vođenja odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost

O pokrenutom postupku razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana, predsjednik Nadzornog odbora Šenol Selimović obavijestit će Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora radi daljnjeg postupanja.

Nakon odluke NO HRT-a o pokretanju Radmanova razrješenja, taj će se prijedlog naći pred saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije, a onda i na plenarnoj sjednici Sabora koji, prema Zakonu o HRT-u, većinom glasova imenuje i razrješava glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

Suprotno medijskim nagađanjima, Radmanova smjena nije pokrenuta zbog 44 aneksirana ugovora o radu za birane zaposlenike jer prvi čovjek HRT-a tu odluku, kako doznajemo, iz NO-a, opozvao još u petak.

NO je nedvojbeno utvrdio da su postojali aneksirani ugovori, koji su zaposlenicima garantirali da ako budu prebačeni na lošije radno mjesto zadržavaju postojeću plaću, ali kako su bili i opozvani, o njima se ni nije posebno raspravljalo na sjednici.

Zašto pak Radman nije postupio po nalogu NO-a koji je još koncem prosinca prošle godine zaprimio od Agencije za elektroničke medije (AEM) zahtjev da uskladi računovodstveno odvajanje prihoda i rashoda na HRT-u na javnu i komercijalnu djelatnost, kako to pripisuje zakon o HRT-u, prvi čovjek Prisavlja obrazložio je na način kako HRT to ne može provesti tako, ali da oni te računovodstvene politike provode na način koji je u skladu sa Zakonom.

Zahtjev iz AEM-a stigao je 28. prosinca 2015., dva dana kasnije NO upozorio je Radmana i najbliže mu šefove i 21. siječnja održao je sjednicu te se već tada utvrdilo da se ne postupa po nalogu AEM-a, a isto je utvrđeno i na današnjoj sjednici.

U slučaju prestanka mandata glavnog ravnatelja HRT-a, Sabor će do izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a imenovati vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, najdulje na rok od šest mjeseci. Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a trebao bi se objaviti u roku od mjesec dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja.