U UTORAK

Nadzorni odbor HBOR- a s Linićem na čelu o Šegonovom kreditu

21.01.2014 u 17:40

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sutrašnje sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) trebao bi se uz ostalo naći kredit HBOR- a tvrtki Facta Vera, potvrđeno je danas Hini iz izvora bliskoj toj banci.

Da bi se na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora HBOR- a trebao naći kredit koji je HBOR odobrio tvrtki Facta Vera, u vlasništvu pomoćnika ministra financija Branka Šegona i njegove obitelji, jučer je najavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je i član Nadzornog odbora HBOR- a.

'O kreditu gospodina Šegona nemam informacije. Sve što sam saznao, saznao sam iz medija. U utorak imamo nadzorni odbor HBOR- a i vjerojatno ćemo tamo dobiti dodatne informacije. Za sada nemam razloga ne vjerovati kolegama koji govore da je sve bilo u skladu sa zakonom i s praksom', kazao je Maras gostujući sinoć na Novoj TV.


Slučaj kredita HBOR- a tvrtki Facta Vera pokrenuli su prije nekoliko dana mediji koji su objavili da je Šegonova tvrtka od HBOR- a i Hypo Alpe Adria Banke dobila iznimno povoljan kredit sa znatno nižim kamatama i duljim počekom uz državnu subvenciju. Taj slučaj provjerava i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je krajem prošlog tjedna priopćilo da je pomoćnik ministra financija Šegon upravljačka prava u dvjema tvrtkama (jedna od njih je Facta Vera), u skladu sa zakonom, prenio na odvjetnika, te da Povjerenstvo provjerava druge okolnosti, o kojima izvještavaju mediji, iz kojih 'može proizlaziti eventualni sukob interesa dužnosnika'.

Ministar financija Slavko Linić je nekoliko puta ponovio kako smatra da njegov pomoćnik Branko Šegon nije u sukobu interesa, ali i da će, ako nadležno Povjerenstvo utvrdi suprotno, Šegona razriješiti dužnosti. 'Kad je riječ o sukobu interesa, Šegon je po mojim saznanjima postupio po zakonu, a ostaje pitanje regularnosti dodjele kredita HBOR- a. Osobno smatram da je sve bilo u skladu s kriterijima i da su postupci HBOR- a u interesu gospodarstvenika', rekao je Linić i u prošli četvrtak.

Uvjeren je, ipak, da državni dužnosnici ne bi trebali koristiti sredstva koja dodjeljuju državne institucije. HBOR je prošli tjedan priopćio kako je Uprava te banke kroz podjelu rizika s poslovnom bankom u srpnju 2012. tvrtki Facta Vera odobrila kredit u iznosu od 31,4 milijuna kuna, da je kredit ročnosti 17 godina (uz poček od četiri godine) te kamatnu stopu za 5 milijuna kuna od 3 posto godišnje, a za iznos od 26,4 milijuna kuna kamatna stopa je tržišna i iznosi 5,74 posto, što znači da je prosječna kamatna stopa za cijeli kreditni iznos 5,31 posto.

Iz HBOR- a su podsjetili i kako je u vrijeme odobrenja kredita kamatna stopa po njihovu programu Turizam iznosila 3 posto, odnosno 1 posto za tržišno dokazane poduzetnike koji ulažu na otoke. U priopćenju predsjednika Uprave HBOR- a Antona Kovačeva, objavljenom 16. siječnja, bilo je navedeno i kako je kreditni program Turizam 'bio podloga za dodjelu kredita, namjena nije bila u potpunosti u skladu s programom, ali je bila u skladu s Općim uvjetima kreditnog poslovanja koji su dopuna svakog programa kreditiranja i temeljem kojih je omogućena refundacija za već izvršena plaćanja'.

Inače, predsjednik Nadzornog odbora HBOR- a je ministar financija Slavko Linić, a u tom su tijelu i ministri Ivan Vrdoljak (ujedno i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora), Branko Grčić, Tihomir Jakovina, Darko Lorencin i Gordan Maras, v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić, te saborski zastupnici Dragica Zgrebec, Srđan Gjurković i Ivan Šuker.