KATOLIČKA CRKVA U ALBANACA

Nadbiskup protjerao političare s božićnog domjenka

19.12.2016 u 13:42

Bionic
Reading

Albanska Katolička crkva odlučila je ovogodišnji božićni domjenak podrediti siromašnima, a ne političarima, diplomatima i ostalim javnim osobama, kakva je dosad bila praksa

Božić je ljubav u pokretu. Katolička crkva odlučila je nahraniti gladne, što je izvorni duh tog blagdana. Sve ostalo je PR', kazao je za Balkan Insight Bardha Qokaj, aktivist za ljudska prava i prava kršćana u Albaniji, dodajući kako bi se ovogodišnja hvalevrijedna inicijativa trebala nastaviti i idućih godina, a kako bi što više ljudi dobilo šansu uživati u blagdanima.

Potez, koji je prošlog tjedna najavio novoimenovani tiransko-drački nadbiskup Gjergj Frendo, jedan je od prvih u nizu ovog crkvenog velikodostojnika poznatog po humanitarnom radu i ekumenskim naporima.

'Božić je vrijeme proslave za svakoga, osobito za one koji su na rubu našeg društva. Stoga je tiransko-dračka nadbiskupija odlučila ne održati tradicionalni prijem', stoji u nadbiskupovoj poruci.

Albanski novinar Leon Menkshi kazao je kako je odluka nadbiskupije 'predivan dar za Božić'.

'Slavljenje Božića pripada uglavnom potrebitima, onima koji slave Krista kao spasitelja, a ne privilegiranima', kazao je Menkshi, dodajući kako je dobra vijest to što je Crkva odlučila prekinuti sa servilnosti prema političarima, usmjerivši svoj naum onima koji to najviše zaslužuju.

Kako piše Balkan Insight, odluka Crkve protumačena je kao prekid tradicije što su je stvorili sami političari koji posjećuju crkve isključivo tijekom blagdana i odašiljaju poruke sa željama o napretku i miru. U nekoliko navrata pojedini albanski političari drznuli su se posjet crkvi iskoristiti u političke svrhe, pretvorivši pritom vjernike u sudionike novinske konferencije, podsjeća portal.