misa na mirogoju

Nadbiskup Kutleša: Budite svjesni odgovornosti vlastitih izbora

01.11.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Čovjek nije otok, već protok i most prema drugima, poručio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša koji je predvodeći misu na svetkovinu Svih svetih na Mirogoju pozvao vjernike da budu svjesni "odgovornosti, težine, složenosti i posljedica" vlastitih izbora.

"U vremenu u kojem živimo, gdje se kroz digitalne niti i stvarne susrete tkaju sve tješnje i neizbrisive ljudske veze, postaje nam jasnije da čovjek nije otok, već protok i most prema drugima", rekao je zagrebački nadbiskup Kutleša, koji je prvi put predvodio misno slavlje i molitvu za pokojne na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Dodao je da svaka osoba ima moć oblikovati svijet u kojemu živimo, no da je ta moć "blagoslov, ali i poziv na odgovornost stoga se ne bi smjela olako shvatiti i zanemariti".

"Pozvani smo biti svjesni odgovornosti, težine, složenosti i posljedica naših izbora", kazao je.

Vjernici su se okupili kako bi proslavili svetkovinu Svih svetih i Bogu uputili pobožne molitve za pokojne.

"U sjeni križa, koji je jednako simbol Kristove patnje kao i vječne slave, mi smo rođeni na novi, neumrli život kroz sakrament krštenja. Tu, pod tim istim križem, živimo kao hodočasnici koračajući prema vječnosti. I, na koncu, u toj istoj, blaženoj sjeni, prelazimo prag iz ovog svijeta u obećanu vječnost", rekao je Kutleša.

"Dok se pripremamo za svoj izlazak sa scene ovog svijeta, neka nas vodi svijest da će naša životna priča, sa svim njezinim svjetlima i sjenama, biti upisana u vječni spomenar Božje ljubavi", rekao je.

  • +35
Zagrepčani obilaze groblja Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kutleša je podsjetio da već četvrtu godinu svetkovinu svih svetih, zbog zagrebačkog potresa, obilježavaju izvan crkve Krista Kralja.

"Ovo groblje, kao i ova crkva, spomenik je naše povijesti, hod našom crkvenom, kulturnom, znanstvenom, gospodarskom i političkom prošlošću", rekao je zagrebački nadbiskup.