BRUNA ESIH

'Nadam se da će premijer zaista pokrenuti proces suočavanja s prošlošću'

27.10.2016 u 19:57

Bionic
Reading

Bruna Esih, saborska zastupnica poznata po svom radu na razotkrivanju komunističkih zločina i zagovornica lustracije gostavala je u RTL Danas povodom pokopa žrtava iz Hude jame u Sloveniji gdje je kazala da je ukapanje posmrtnih ostataka je minimum dostojanstvenog odnosa prema tim žrtvama uz utvrđivanje okolnosti stradanja

Esih je kazala da se ne može s pouzdanjem reći koliko je ljudi izgubilo živote na kraju Drugoga svjetskoga rata u masovnim pogubljenjima. 'Možemo govoriti o procjenama, a one se kreću od nekih 50 tisuća pa sve do 200 tisuća, pa čak i do 500 tisuća mogućih žrtava. Jasno je da ti brojevi jedni s drugima nemaju baš nikakve veze. Dakle, možemo samo govoriti o tome da je do danas na području Republike Slovenija utvrđeno preko 600 masovnih grobnica, dok je u Hrvatskoj broj preko 900. Možemo samo pretpostavljati koliko se u njima nalazi posmrtnih ostataka', kazala je Bruna Esih za RTL Danas.

Saborska zastupnica je naglasila da se Hrvatska od vremena svoje samostalnosti prema pitanju istine o događajima na kraju Drugog svjetskog rata odnosila ambivalentno. 'Pojam lustracije je tijekom svih ovih godina u Hrvatskoj poprimio prilično loše konotacije. Međutim, on je istovjetan onom pojmu suočavanja s prošlošću, europskom pojmu. Dakle, u Europi se taj pojam i koristi, a i provodi. Stoga mi je vrlo drago da je i danas na sjednici Vlade naš premijer Andrej Plenković uputio poruku kako je jedan od prioriteta sadašnje Vlade taj da se započne proces suočavanja s prošlošću na način da bude institucionaliziran. Nadam se da će to zaista i biti tako, da to neće biti kao i do sada, puko zadovoljenje forme', zaključila je Esih.