NAKON UBOJSTVA

Nacionalisti napadaju džamije u Londonu

23.05.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Preko stotinu pripadnika britanske ultradesničarske skupine 'English defence league' (EDL) okupilo se prošle noći u blizini mjesta gdje je brutalno mačetom ubijen britanski vojnik. Također, policija je primila nekoliko poziva zbog napada na džamije širom Londona. Iako policija kaže da te napade ne može direktno povezati s ubojstvom vojnika, koje su počinila dvojica ekstremnih islamista, očevici kažu da je iz ponašanja napadača bilo jasno da se radi o osveti

Incidenti su počeli tijekom noći, okupljanjem ultradesničara koji su se sukobili s policijom, na koju su bacali staklene boce. Policija je potom napravila kordon, nakon čega su se desničari uputili u lokalni pub, u kojem su nastavili divljati i pjevati nacionalističke pjesme. Jedan lokalni musliman je rekao da je ciglom razbijeno staklo obližnje džamije.

Na drugim krajevima Londona uhapšena su dva muškarca nakon odvojenih napada na džamije. Policija je kasnije potvrdila da je jedan od dvojice uhićenih 43-godišnji muškarac iz Brintreea, koji je imao nož i planirao napad na lokalnu džamiju, prenosi B92. Upravitelj te džamije rekao je britanskim medijima da je policija priopćila kako još uvijek ne može tvrditi da su napadi na džamije povezani s brutalnim obezglavljivanjem britanskog vojnika koje su počinila dvojica islamskih ekstremista.

'Međutim, mi koji smo bili svjedoci napada na džamiju, nama je izgledalo da je to bio čin neke osvete. To je bilo jasno iz ponašanja napadača. Mi apsolutno osuđujemo ono što se desilo u Woolwichu, ali zaista nemamo nikakve veze s tim', kazao je on i dodao da će sada svi okriviti muslimane. U međuvremenu, policija je primila još jednu dojavu o napadu na džamiju u Kentu. Zbog tog napada, priveden je također jedan muškarac.