NIKAKVE KORISTI

Načelnik Općine Šipovo: Imamo pet rijeka koje teku bezveze

03.08.2022 u 14:09

Bionic
Reading

Mjesto Šipovo u Bosni i Hercegovini bi uskoro moglo postati bogatije za dvije nove hidroelektrane jer se planira gradnja na rijekama Janj i Pliva. Međutim, načelnik općine Milan Kovač dao je bizarnu izjavu kazavši da se hidroenergetski potencijal mora iskoristiti, a ne da rijeke teku bezveze

Načelnik Općine Šipovo Milan Kovač kazao je za Nezavisne novine pitanje nije pokrenuto odjednom, već je stvar u tome da se hidroenergetski potencijal iskoristi s obzirom na predstojeću krizu.

Kovač kaže kako je Vlada RS rekla da će osnovati javno poduzeće HE na Janju i Plivi čime bi se izbjegla navala mini hidroelektrana koje bi gradili privatni poduzetnici.

'Onaj tko bude imao energiju imat će sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i nitko od njih koristi nema', rekao je Kovač. Također, smatra da hidrogradnja može izazvati samo neosnovano negodovanje kod građana jer će "rijeke ostati i ona nikuda neće otići".

Osim spomenutim rijekama Janj i Pliva, to planinsko-brdsko područje ispresjecano je i riječicama Sokočnicom, Lubovicom i Volaricom.

Cilj odgovornih je da se osnivanjem javnog poduzeća HE na Plivi i Janju, a onda i eventualnom izgradnjom dvije hidrocentrale, ove rijeke zaštite od privatnih graditelja.

Pitanje je razmatrano i na nedavnom sastanku ministra industrije, rudarstva i energije Republike Srpske Petra Đokića i vodstva općine Šipovo.

'Tom prilikom je zaključeno da općina Šipovo raspolaže značajnim neiskorištenim hidroenergetskim potencijalom te da je potrebno u narednom razdoblju sagledati mogućnosti osnivanja poduzeća koje bi bilo nositelj realizacije projekata izgradnje hidroelektrana na rijekama Plivi i Janju potvrđeno, za Nezavisne novine, iz resornog ministarstva.