U ZADNJI TREN

Na Vladi konačno izmjene zakona o uporabi ćirilice

24.06.2015 u 09:08

Bionic
Reading

Vlada bi Saboru s današnje sjednice trebala poslati Prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te prijedlog Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina što je, prema odluci kojom je Ustavni sud prošle godine nedopuštenim ocijenio raspisivanje 'referenduma o ćirilici', dužna napraviti do kolovoza ove godine

Ustavni sud, podsjetimo, lani u kolovozu proglasio neustavnim referendumsko pitanje prema kojemu bi građani odlučili jesu li za to da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svoga jezika i pisma manjine, ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva. Time nije dopušteno raspisivanje referenduma za koje je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara krajem 2013. prikupio više od 526.549 potpisa birača.

Vukovarsko Gradsko vijeće od Ustavnog je suda u zadatak dobilo da u roku od godinu dana propiše u kojim bi se gradskim četvrtima trebali postaviti dvojezični natpisi, a Vladu je obvezao da u istom roku predloži zakonske izmjene kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kada predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz toga zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Kako piše Hina, u Vladi se neslužbeno doznaje da će zakonske izmjene sadržavati odredbe koje će omogućiti raspuštanje predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave koje ne donese statut sukladan zakonima kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina.

Valja reći i da se rok koji je Ustavni sud dao Vladi ne odnosi i na Sabor, nad kojim Ustavni sud nema ovlasti, pa iako ga Banski dvori kane uputiti u hitnu saborsku proceduru, samo predlaganje zakona ne znači da će on doista i biti i donesen do kolovoza.

Među 36 točaka koliko ih broji dnevni red otvorenog dijela današnje sjednice, nalazi se i prijedlog odluke o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod, kojom bi bile stvorene pretpostavke za odlučivanje o ponudi inicijative Visia Croatica za preuzimanje Imunološkog zavoda.