UKRAJINSKI PREMIJER AZAROV

'Na ulicama Kijeva su militanti, žele državni udar'

23.01.2014 u 18:32

Bionic
Reading

Ukrajinski premijer Mikola Azarov nazvao je u četvrtak događaje u Ukrajini pokušajem državnog udara i rekao je da se protiv vlasti sada ne bori oporba nego militanti te da bi održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora u zemlji u ovim uvjetima bilo apsolutno nerealno, javljaju ukrajinski mediji

'Protiv nas ne djeluje oporba nego militanti... Pokušava se izvršiti državni udar. Svi koji podržavaju prevrat morali bi jasno reći: 'da, mi smo za svrgavanje zakonite vlasti Ukrajine', a ne se skrivati iza mirnih prosvjednika', rekao je Azarov novinarima u švicarskom Davosu gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu.

Azarov je također rekao da vlast nije odgovorna za smrt prosvjednika. 'Kao premijer Ukrajine odgovorno izjavljujem da vlast nije umiješana u pogibiju ljudi. Mi duboko suosjećamo zbog te tragedije', rekao je Azarov.


Na pitanje novinara jesu li u Ukrajini mogući prijevremeni predsjednički izbori, premijer je rekao da je to 'apsolutno nerealno'. 'Za godinu dana imamo prema Ustavu redovne predsjedničke izbore', dodao je.

'Mogu li se u takvim uvjetima kada su središte Kijeva zauzeli militanti provoditi izbori? Treba normalizirati situaciju u zemlji', kazao je. Po njegovim riječima, 'vlasti imaju posla sa sofisticiranim i krajnje teškim provokacijama militanata za koje su ljudski životi samo aduti za postizanje cilja - protuustvanog preuzimanja vlasti'.

Međutim, 'čak i u tim uvjetima vlasti pribjegavaju primjeni sile samo kako bi obuzdali agresiju i glavni im je cilj mirno rješavanje situacije', ustvrdio je. Istaknuo je da su vlasti spremne na kompromise radi stabilizacije stanja u zemlji, među kojima su i promjene zakona.

Na sastanku s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom u Davosu, Azarov je izrazio spremnost vlasti da razmotre s Vijećem Europe i Venecijanskom komisijom sva pitanja povezana s kontroverznim zakonima usvojenima 16. siječnja kojima se ograničava sloboda prosvjeda.

'Spremni smo unijeti promjene tamo gdje je to potrebno. Međutim, treba imati u vidu glavni cilj koji sada treba postići: hitno prekidanje nasilja, izoliranje militanata i pokretanje političkog rješavanja problema, uključujući, ako je to potrebno, promjenu izbornog zakona i ustavnih ovlasti institucija vlasti', prenosi se na internetskoj stranici ukrajinskog premijera.