markov trg

Na tapetu u Saboru proračun, odgođeno glasanje o Zakonu o udomiteljstvu

03.12.2018 u 05:54

Bionic
Reading

Hrvatski sabor nastavlja skupnu sjednicu na kojoj će glasovati o Državnom proračunu za iduću godinu te o više zakona, no među njima, barem zasad, neće biti i Zakon o udomiteljstvu koji izaziva nesuglasice između HDZ-a i HNS-a

Ukupni prihodi države iduće će godine iznositi nešto više od 136 milijardi kuna, rashodi nešto više od 140 milijardi. 'Okvir' koji je postavila Vlada, saborski zastupnici i klubovi nisu uspjeli promijeniti, od 217 amandmana koje su podnijeli na predloženi proračun, Vlada je prihvatila samo tri.

Prošli tjedan je bilo najavljeno kako će se u ponedjeljak glasati i o novom Zakonu o udomiteljstvu, a nakon što je Vlada u petak ustrajala da neće prihvatiti amandman HNS-a po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri također imali mogućnost udomljavanja djece, no na jutrošnjoj sjednici se doznalo kako taj prijedlog nije na dnevnom redu.

Vodeći prvenstveno računa o zaštiti djeteta i najboljeg interesa djeteta, amandman se ne može prihvatiti u predloženom obliku, poručila je u petak Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zaprijetio je pak, kako će, ne prihvati li se njihov amandman, ići na preispitivanje ustavnosti toga članka.

  • +19
Sabor glasuje o Državnom proračunu za 2019. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor ulazi u vrlo dinamičan tjedan u kojemu bi u pet radnih dana trebao raspraviti 50-ak zakona, među kojima i paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu te zakon o Državnom inspektoratu kojim će se objediniti inspekcijski poslovi iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Saboru je to predzadnji radni tjedan prije redovne zimske stanke koja po Ustavu počinje 15. prosinca i traje do 15. siječnja.