radioablacija

Na Rebru je upravo uspješno izveden revolucionarni zahvat za liječenje aritmije srca

21.07.2023 u 15:18

Bionic
Reading

KBC Zagreb prije nekoliko dana je po prvi put primijenio revolucionarni neinvazivni zahvat na pacijentu koji je bolovao od vrlo opasne srčane aritmije. Riječ je o radioablaciji koja je odrađena u suradnji sa Specijalnom bolnicom Radiochirurgia iz Svete Nedelje, a KBC Zagreb jedan je od samo nekoliko bolničkih centara u svijetu koji je primijenio ovu inovativnu metodu liječenja, i to s uspjehom

'Uspješno smo napravili jedan rijedak zahvat u svjetskim razmjerima. To je jedna nova metoda, a dosad je u svijetu odrađeno sedamdesetak takvih zahvata u nekoliko centara, od čega trećina na Sveučilištu Harvardu. Mi smo se pridružili toj skupini koja može izvesti ovakve zahvate', rekao je akademik dr. Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila na Rebru, referirajući se na revolucionarnu metodu neinvazivnog liječenja srčanih aritmija, koja je prvi put primijenjena na jednom pacijentu u Hrvatskoj.

Nedavno je naime KBC Zagreb u kliničku praksu uveo sustav In-Heart kojim je omogućeno strukturno mapiranje aritmije srca. Riječ je o softveru koji kardiolozima omogućuje precizno određivanje mjesta na srcu iz kojeg aritmija izvire.

Nakon što sustav mapiranja temeljem oslikavanja CT-om ili magnetskom rezonancijom označi koji dio srca treba ozračiti, tu onda nastupa Specijalna bolnica Radiochirurgia koja iscrtanu zonu kojoj je potrebna ablacija uveze u svoj sustav četerodimenzijskog CT-a. Zatim se kardiolozi dogovore koju točno zonu treba liječiti radijacijom.

Specijalist onkologije i radioterapije dr. Hrvoje Šobat iz SB Radiochirugia ističe kako je riječ o kirurški preciznom zračenju, koje ovisno o primijenjenoj tehnici, traje od deset minuta do sat vremena.

'Želimo što je više moguće poštedjeti zdrave organe da bi pacijent imao što manje nuspojava', kaže Šobat, dodavši da je tijekom zahvata dojam pacijenta kao da je na rendgenu. Što se tiče mogućih rizika i nuspojava, mogući su kratkotrajni i prolazni problemi s gutanjem.

  • +17
Press-konferecija o uspješno obavljenoj radioablaciji aritmije Izvor: tportal.hr / Autor: Iva Vasilj

Pacijent na kojem je prvi put uspješno obavljeno liječenje ovom neinvazivnom metodom u Hrvatskoj je 67-godišnjak s ventrikulskom tahikardijom. Kad su isključene sve konvencionalne metode liječenja, jedina preostala opcija za njega bila je radioablacija, a kako kaže, sada se osjeća dobro.

Akademik dr. Miličić je istaknuo kako bi se radioablacijom godišnje ukupno moglo liječiti desetak pacijenata sa srčanim aritmijama opasnim po život, i to isključivo oni kojima ne može pomoći konvencionalno liječenje.