aUZLET AFD-A

Na pokrajinskim izborima očekuje se jačanje protivnika eura

14.09.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Nova stranka protiv eura (AfD) treba se u nedjelju, dva tjedna nakon ulaska u parlament savezne pokrajine Saske, dodatno učvrstiti na njemačkoj političkoj sceni izborima u Brandenburgu i Turingiji, a radikalna ljevica Die Linke mogla bi ostvariti dosad neviđen rezultat i preuzeti dužnost predsjednika Turingije od konzervativaca iz CDU-a

U dvjema saveznim pokrajinima, gdje su se birališta otvorila u 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, konzervativci su popularniji za nekoliko bodova zahvaljujući neobičnoj popularnosti kancelarke Angele Merkel i njezinoj sjajnoj pobjedi na parlamentarnim izborima prije godinu dana.

Na birališta u dvama 'Laenderima' u bivšoj istočnoj Njemačkoj pozvana su gotovo 4 milijuna birača. Zadnje ankete u petak su davale AfD-u 9,5 posto glasova u Brandenburgu i 8 posto u Turingiji, što je sasvim dovoljno za ulazak u parlament s granicom od pet posto.

Ako izlazne ankete koji se očekuju u 18.00 sati potvrde ta predviđanja, mlada stranka protiv eura rođena u proljeće 2013. dodatno će se učvrstiti i nametnuti kao nov i ozbiljan politički čimbenik, smatra politolog Werner Patzelt. AfD (Alternativa za Njemačku) zagovara napuštanje eura i povratak njemačke marke, na čemu je temeljio svoju kampanju za parlamentarne izbore 2013.

Ta stranka koja je u svibnju osvojila sedam mjesta u Europskom parlamentu i gotovo 10 posto na izborima u Saskoj prije dva tjedna, zagovara veoma strogu useljeničku politiku radi jačanja sigurnosti te 'obiteljske vrijednosti', zbog čega je dobila etiketu populističke.

Drugi izazov izbora je uspjeh radikalne ljevice koja bi prvi put u povijesti mogla osvojiti dužnost predsjednika Turingije. S 26 posto glasova po anketama Die Linke može očekivati da će u koaliciji sa socijaldemokratima SPD-a (16 posto) i Zelenima (5,5 posto) smijeniti s vlasti CDU (36 posto).

Pobjednička koalicija neće ipak biti poznata u nedjelju navečer jer pregovori o formiranju pokrajinske vlade mogu trajati nekoliko dana i čak tjedana. Sve će ovisiti o SPD-u koji će biti presudan. Partner kmonzervativaca na saveznoj razini, SPD vodi Brandenburg sa strankom Linke i nije isklučio sličan savez u Turingiji.