SVJETSKA ORGANIZACIJA

Na Mrežnici počela kampanja zaštite 13 rijeka u pet država

13.06.2023 u 16:45

Bionic
Reading

U Zvečaju, na obali rijeke Mrežnice, počela je u utorak kampanja zaštite 400 kilometara toka 13 rijeka u pet država Jugoistočne Europe - Hrvatske, BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, u sklopu svjetske organizacije 'Zaštita prirode -The Nature Conservancy'

Direktorica Programa za Jugoistočnu Europu TNC-a Dragana Mileusnić istaknula je na konferenciji za novinare kako je cilj kampanje da pod geslom 'Zajedno za rijeke' potakne što više lokalnih inicijativa za zaštitu rijeka.

Mileusnić je rekla da je 'inspirativan' dosadašnji posao na proglašenju gornjeg toka Mrežnice spomenikom prirode i donjeg toka blažim vidom zaštite - značajnim krajobrazom.

Mrežnica na 64 kilometra toka rijeke formira stotinjak sedrenih barijera i dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Također je popularno odredište za mnoge posjetitelje i vikendaše, pa je turizam postao najvećom prijetnjom sedrenim barijerama.

Zato će se ubuduće rafting i sve druge rekreativne i gospodarske djelatnosti regulirati odlukama o zaštiti i očuvanju ekoloških sustava, uz sustav izdavanja koncesija.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Antonija Bišćan kaže da već godinama potiču proces zaštite Mrežnice, a sada su stvoreni uvjeti da se to provede u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i zaštite prirode, te uz podršku Karlovačke županije i kampanje koju provodi TNC u jugoistočnoj Europi.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin najavila je da će se uspostaviti održivo upravljanje tim vrijednim prirodnim 'biserom' jer će se sve odluke o gradnji na pojedinim lokacijama uz rijeku i na rijeci prenijeti u prostorne planove općina i gradova Ogulina, Slunja, Duge Rese, Tounja, Barilovića i Generalskog Stola, kao i Karlovca, gdje Mrežnica utječe u Koranu.

U gornjem toku Mrežnice živi endem slatkovodna spužvica, koja obitava samo u ogulinsko-plašćanskom kraju. U tom kanjonskom dijelu su šume kao važno stanište za ptice i druge životinje, te sve tri velike zvijeri, medvjeda, risa i vuka. Zato će tu biti proglašena kategorija 'Mrežnica spomenik prirode'.

U nižem dijelu, gdje će biti zaštita 'Mrežnica značajni krajobraz' štitit će se 40 vrsta slatkovodnih riba, a posebnost i najveća vrijednost su sedrene barijere. Karbonatna građa izvorišnog dijela Mrežnice i specifičan kemijski sastav podzemnih voda, te očuvanost sedrotvornih algi i ostalog sedrotvornog bilja omogućavaju obnavljanje sedri, što ne bi bilo moguće da dođe do zagađenja, rečeno je.