PAMET U GLAVU

Na Martinje čašu u ruke, ali volan ne: Iz policije naznačili gdje će biti pojačan nadzor

11.11.2022 u 22:49

Bionic
Reading

Policija je najavila pojačano postupanje s obzirom da se na cestama očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića. Policija je poručila da će se alkotestirati svi zaustavljeni vozači na Martinje i u idućim danima, kada se uz narodni običaj krštenja mošta uobičajeno popije i koja čaša više, što je pak nedozvoljeno onima koji potom sjedaju za volan

Uz Martinje idu, naravno i policijske kontrole na cestama. Na terenu je bio reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić koji je razgovarao s Tihomirom Drobecom iz PU Zagrebačke koji je otkrio gdje bi sve mogao biti pojačan policijski nadzor.

'Bit će znatno više policijskih ophodnji, odnosno, PU zagrebačka i ove se godine planski i pravovremeno se pripremila s dovoljnim brojem policijskih službenika i tehnike radi nadzora alkoholiziranosti vozača', rekao je Drobec.

Upitan ima li nekih dijelova Hrvatske gdje će biti posebno naglasak, rekao je da će pojačano djelovanje biti tamo gdje se najčešće događaju prometne nesreće i učestalo krše prometni propisi.

'Međutim, lokacije će se često mijenjati, tako da se obuhvati veće područje nadzora, kako na području grada tako i cijele Zagrebačke županije', rekao je, na Drobec za Dnevnik Nove TV, naglašavajući da će svi zaustavljeni vozači biti alkotestirani, a naglasak će biti na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu': vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela.

Vozačima koji konzumiraju alkohol iz policije stoga preporučuju da ne sjedaju za volan, već si osiguraju prijevoz.

PU zagrebačka napominje kako je u prvih 10 mjeseci ove godine na njihovu području evidentirano 939 prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 17,2 posto u odnosu na isti period lani (801 nesreća).

U nesrećama koje su skrivili alkoholizirani vozači poginulo je osam osoba (isto toliko ih je smrtno stradalo i u prvih 10 mjeseci prošle godine), što je 25 posto od ukupnog broja poginulih u prometnim nesrećama na području ove Policijske uprave - poginule su ukupno 32 osobe, a 445 ih je ozlijeđeno, što je čak za 46,3 posto više nego lani.