BESPRAVNA GRADNJA

Na Lošinju niče odmaralište za NATO snage

31.03.2009 u 08:32

Bionic
Reading

Vojnu bazu bivše JNA Kovčanje, koja se nalazi u jednoj od najljepših uvala na Malom Lošinju, MORH preuređuje u odmaralište za pripadnike NATO snaga i njihove obitelji

Derutni vojni objekti su preuređeni, sagrađena je šetnica, heliodrom, teretana. Sagrađeno je i nekoliko kuća u nizu. Gradonačelnik Malog Lošinja ne zna zašto MORH izvodi takve velike građevinske radove. Nakon što je prešao u vlasništvo MORH-a, Grad je pokušao, ali bez rezultata, preuzeti taj iznimno atraktivan lokalitet i staviti ga u funkciju turističkog razvoja.

Jutarnji list doznaje da Županijski ured za graditeljstvo nikakve dozvole za gradnju, tik uz more, nije izdao.
MORH za sve te zahvate unutar izgrađenog prostora prelijepe lošinjske uvale, u kojoj je strogo ograničeno kretanje, kako s kopnene, tako i morske strane, dozvole nisu ni tražili. Tvrde kako za adaptaciju i sanaciju dozvola ni ne treba.

Bivša pročelnica ureda za urbanizam Grada Lošinja Ljiljana Rukonić za svog je mandata, kaže, tražila od MORH-a odgovor o budućoj namjeni tog kompleksa, ali odgovor je uvijek bio isti - taj prostor ostaje za naše potrebe. 'Na jednom od neformalnih razgovora u MORH-u rečeno mi je da će taj kompleks nakon hrvatskog ulaska u NATO najvjerojatnije biti odmaralište za NATO-ove snage i njihove obitelji', kaže Rukonić.

Tvrdi da je riječ o bespravnoj gradnji, jer nije riječ samo o adaptaciji postojećih objekata, već i o gradnji novih.
'Vojna mehanizacija buši stijene uz more, a tko bi to radio ako nije u pitanju nova gradnja. Ako je točno da za to nemaju dozvole, riječ je o bespravnoj gradnji i očekujemo reakciju nadležnog ministarstva', kaže Rukonić.

Vildana Žuža, građevinska inspektorica na Lošinju, kaže da je, prema njezinim saznanjima, zbog građevinskih zahvata u vojnom kompleksu bila jedna prijava, no proslijeđena je Ministarstvu graditeljstva.