TEŠKOSTANJE

Na Kubi vlada nestašica mlijeka, na izmaku su i gorivo te zalihe lijekova

04.03.2024 u 18:27

Bionic
Reading

Kuba je u ponedjeljak potvrdila da je zatražila pomoć Svjetskog programa za hranu (WFP) zbog nestašice mlijeka u prahu za djecu, što je još jedan znak teškog gospodarskog stanja na tom komunističkom karipskom otoku.

Kuba je u veljači prvi puta priznala da se muči s osiguravanjem zaliha mlijeka. Domaća proizvodnja je gotovo propala, a osim mlijeka na izmaku su i gorivo te zalihe lijekova.

Više desetljeća stari sustav subvencija kojeg je uspostavio preminuli vođa Fidel Castro je u raspadu te se Kuba za pomoć obratila UN-ovoj agenciji.

"Kuba je zatražila pomoć WFP-a za kupovinu mlijeka u prahu kako bi zajamčila opskrbu mlijekom kubanskim djevojčicama i dječacima", izvijestio je državni medij CubaDebate.

Kao rezultat toga, uskoro će na Kubu pristati brod s 375 tona mlijeka u prahu koji je isplovio iz Brazila.

Zemlja se također suočava i s nestašicom pšenice te je vlada morala rezati subvencije za kruh.

Mlijeko u prahu i druge osnovne životne namirnice se Kubancima osiguravaju po subvencioniranim cijenama kroz racionalizaciju, ali kašnjenja i nedostatak zaliha su uobičajeni, posebno u vremenima ekonomskih poteškoća.

Kuba za svoje gospodarske nedaće okrivljuje pandemiju covida-19 i postrožene američke sankcije u mandatu Donalda Trumpa.

Kuba je, međutim, kupila još 500 tona mlijeka od SAD-a usprkos sankcijama zahvaljujući iznimci koja dozvoljava prodaju poljoprivrednih proizvoda.