novi zakon

Na Floridi cenzurirana 'nemoralna' Shakespeareova djela, sporni i Romeo i Julija

09.08.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Umjesto cijelih djela Williama Shakespearea, u jednom okrugu u američkog saveznoj državi Floridi učenice i učenici na nastavi smiju čitati samo odlomke. Školski program je u okrugu Hillsborough promijenjen u skladu s novim zakonom u Floridi koji u učionicama zabranjuje diskusiju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu do dvanaestog razreda

U obrazloženju koje su okružne školske vlasti na Floridi priopćile mailom, dodatni razlozi za te promjene su zastarjeli školski standardi i pokušaj da se učenici potaknu na čitanje šireg spektra knjiga. U obrazloženju koje su okružne školske vlasti na Floridi priopćile mailom.

U priopćenju se dodaje da su knjige engleskog književnika i dalje na raspolaganju u medijskim centrima škola. 'Prije svega, mi nismo isključili Shakespearea iz našeg školskog plana i programa. Učenicima i dalje na raspolaganju stoje fizički prisutne knjige, kako bi čitali odlomke na nastavi', piše Deutsche Welle.

A zatim se navodi: 'Smjernice za planiranje nastave se tokom cijele godine stalno preispituju, kako bi se prilagodile državnim standardima i važećim zakonima.' Prema priopćenju, više Shakespeareovih komada sadrži neprimjerene igre riječima i asocijacije, te se nagovještava da su protagonisti u Romeu i Juliji imali seks prije braka.

U Okrugu Hillsborough je i veliki grad Tampa. Ovoga tjedna počinje nova školska godina, pa se očekuju novi kontroverzni slučajevi. Okrug Lake u okolici grada Orlanda već je poprište pravnog spora oko jedne dječje knjige (And Tango Makes Three) u kojoj su dva muška pingvina zajedno izlegli jedno jaje. Zakon poznat pod nazivom „Don't say gay" na snazi je od ožujka. U prethodnim mjesecima izazivao je prosvjede, ali je doveo i do spora između guvernera Floride Rona DeSantisa i koncerna Disney.

DeSantis i kongres države Floride kojim dominiraju republikanci su u posljednjih nekoliko godina usvojili nekoliko zakona prema kojima homoseksualnost i transseksualnost ne smiju biti tema nastave do dvanaestog razreda.