ubija ih parazit ili bakterija

Na Elafitima zabilježen prvi masovni pomor periski u Jadranu

28.05.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Na Elafitskim otocima u Jadranu Društvo istraživača mora 20.000 milja zabilježilo je prvi masovni pomor plemenite periske. O tome su obavijestili nadležne službe Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku, kao i Ministarstvo poljoprivrede

Na Elafitskim otocima, na samom jugu Hrvatske, zabilježena je prva pojava masovnog pomora periski u Jadranu, priopćilo je na svojim službenim stranicama Društvo istraživača mora 20.000 milja. Pitanju izumiranja ovih školjkaša istraživači su posvećeni od prošlog ljeta. Njihovim istraživanjem obuhvaćene su lokacije s povećanom gustoćom školjaška, a riječ je mahom o parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

Tijekom svibnja istražili su 11 uvala na otocima Koločepu, Lopudu, Jakljanu i Šipanu te su obavili vizualni pregled i kartiranje. Najznačajnije i najgušće populacije periski zabilježili su u uvali Donje Čelo na Koločepu, u kojoj ih ima više od 30 komada na 100 četvornih metara, te u uvali Suđurađ i Luka na Šipanu. U sve tri uvale, navode, zabilježena je visoka stopa mortaliteta, između 64 i 74 posto, odnosno zabilježeno je više od 650 jedinki od kojih je oko 450 bilo mrtvih dok je na ostalim istraženim područjima gustoća populacije vrlo niska.

O masovnom pomoru odmah su obaviještene nadležne službe Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku, kao i Ministarstvo poljoprivrede. Kao mogući uzrok ovog pomora, navode na stranicama Društva istraživača mora, prema iskustvu drugih stručnjaka iz Mediterana, jest zaraza parazitom Haplosporidium pinnae i/ili pojava bakterijske infekcije bakterijom iz roda Mycobacterium.

'Zabrinjavajuće je zapravo opažanje velikog broja jedinki koje su prema morfološkim znakovima nedavno uginule; to je vidljivo prema izostanku obraštaja u unutrašnjosti ljušture te ostatcima tkiva na dnu ljušture kojim se hrane strvinari. Također, zapaženo je nekoliko živih primjeraka kojim je plašt vidljivo povučen s ruba školjke prema unutrašnjosti i koje ne odgovaraju adekvatno na podražaje, odnosno ne zatvaraju ljušturu prilikom pregleda ili ju zatvaraju iznimno sporo i nepotpuno', navodi se na stranicama Društva istraživača mora 20.000 milja.

  • +11
Periska Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Prvi masovni pomor plemenite periske u Mediteranu zabilježen je 2016. na istočnoj obali Španjolske, a ovog ožujka prema izvješću Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN) potvrđeni su u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj i Albaniji.

Istraživanje se nastavlja, a cilj je locirati područja u Hrvatskoj u kojima je gustoća populacije plemenite perike visoka te položaj relativno zaklonjen, poput dubokih uvala i laguna, jer su se one pokazale kao jedine potencijalne oaze u kojima preživljava ovaj školjkaš.