764 u samoizolaciji

Na bjelovarskom području i dalje dvoje zaraženih koronavirusom

26.03.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje su samo dvije osobe zaražene koronavirusom, ali broj osoba u samoizolaciji porastao je sa njih 50 na 764 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite

Župan Damir Bajs izjavio je da je zdravstveno stanje za sada pod kontrolom te da se čekaju rezultati za osam uzoraka poslanih u Zagreb na testiranje na koronavirus.

'Broj naših sugrađana u samoizolaciji sve je veći. Prije par dana bilo ih je samo 50, a sada smo već na 764 osobe koje se toga moraju pridržavati. Očekujemo da te osobe budu odgovorne, paze na sebe i druge, obitelj i susjede, ali i sve nas u zajednici i da ne napuštaju samoizolaciju u slučaju da nisu pozvane, odnosno kada imaju neke simptome bolesti i moraju doći u našu ambulantu na pregled', istaknuo je Bajs.

Dodao je i da Opća bolnica Bjelovar raspolaže sa 60 kreveta i dvije kirurške sale za osobe za koje se sumnja ili je potvrđeno da imaju koronavirus.

'Imamo i dobrih vijesti. Ovoga trenutka broj medicinske opreme se povećava. Mi smo još prije mjesec i pol dana imali narudžbe za respiratore i sada ih imamo 11. Očekujemo da ih bude 20 i time će naša bolnica biti među vodećima po broju respiratora u Hrvatskoj. Nadamo se da neće biti u upotrebi', poručio je župan.

Bjelovarski hotel Central počeo je funkcionirati kao karantena, a trenutno u njemu borave dvije osobe. Što se tiče oboljelih osoba, jedna je hospitalirana i u dobrom općem stanju, a druga i dalje kod kuće u samoizolaciji, naglasio je ravnatelj bolnice Ali Allouch.

Zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović kazao je da je policija dobila 84 dojave o kršenju mjera samoizolacije, ali samo u 16 slučajeva utvrđeno je da se one doista i krše.