smokvica

Na bivšem 'Todorićevu otoku' bogati Mađari izgradili bungalove bez ikakvih dozvola?

17.01.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Na rogozničkom otočiću Smokvici koji se nalazi u najamu od prošle godine gradi se i radi naveliko. Čak je na otok je bio dopremljen i bager gusjeničar od 40 tona, utovarivač, kamioni i druga teška građevinska oprema, pišu lokalni mediji

Općina je 8. svibnja prošle godine obavijestila građevinsku inspekciju, nadležne županijske službe, čak i ministarstva, međutim prilaz otoku za sve službe nadzora bio je zabranjen. Blizu otoka ne smiju ni Rogozničani ni turisti, ali zato mogu snimati iz daljine. Najnovije fotografije koje je dobio sibenski.slobodnadalmacija.hr potvrđuju da su novi najmoprimci Smokvice na drugoj, neizgrađenoj strani otoka, izgradili popriličan broj bungalova.

Dok je otok Smokvica bio u najmu propalog tajkuna Ivice Todorića imao je oznaku posebna namjena, što u prijevodu znači vojna utvrda ili baza ili vojarna, a da je tako potvrđuje i najnovija verzija Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica u kojoj nema Smokvice.

Bez obuhvata u Prostornom planu ne može se izdati građevinska dozvola, a bez građevinske dozvole nema ni plaćenog komunalnog doprinosa u općinskoj blagajni.

Bivši minstar državne imovine Goran Marić uz pomoć državnog odvjetništva i suda prije tri godine pompozno je s otoka Smokvica deložirao obitelj Todorić. Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokivicu je dobila tvrtka Zelena nekretnina koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske. O mađarskom fondu dostupne informacije su minimalne. Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka.

Inače mađarski ulagači dobili su otok na 30 godina, godišnja najamnina je 8,14 milijuna kuna, a za 30 godina država će uprihodovati 184 milijun. Za te milijune ustupljeni su im bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta i to na na površini od 168.865 metara kvadratnih.

Iz MORH-a kažu da su nakon deložacije Todorića odlučili kako im cijelokupni otočić nije perspektivan, pa su tako veći dio površine otoka ustupili Ministarstvu državne imovine.