U SPLITU STRAH OD PROVJERA

Muževi ženama i rođaci rođacima izdavali rješenja o invalidnosti

Bionic
Reading

Nakon što je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, naložio reviziju invalidskih rješenja među zaposlenicima splitskog ureda državnog Mirovinskog osiguranja (među 200 radnika, 44 su invalida), istraga će se proširiti i na cijelu Hrvatsku.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, splitski područni ured HZMO-a očito je bio okidač za upućivanje revizorskih timova u sve njegove urede u zemlji. Osim toga, od 810 stanova koje je splitski HZMO imao u svom vlasništvu 1992. godine, danas je ostalo samo 17. Prodaja tih stanova također će se naći pod povećalom revizije Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Atmosferu u splitskom Mirovinskom, tamošnji zaposlenici s kojima smo razgovarali opisuju kao atmosferu 'praznih hodnika'.


'Nitko iz ureda ne izlazi. Jednima je drago zbog ministrove istrage, jer se krenulo u raščišćavanje nezakonja u kojem su doslovno muževi svojim ženama, ili rođaci rođacima, izdavali rješenja o invalidnosti. Nekima, ipak, nije drago, jer ne znaju koliko daleko će istraga ići, pa se boje...' kaže jedan od zaposlenika.

Neki djelatnici Mirovinskog predmete o vlastitoj invalidnosti nisu držali u arhivu Zavoda, već u ladicama svojih radnih stolova. Upućeniji kažu da je razlog tome što sporna dokumentacija zaposlenika HZMO-a koji će biti obuhvaćeni revizijom, nije potkrijepljena adekvatnim dokazima o invalidnosti. Zato je naloženo, doznajemo, da se arhiv zaključa. Tim potezom, s jedne strane je olakšana istraga revizorskim timovima Ministarstva, a s druge strane, spriječeni su pojedinci, mirovinci, da stavljanjem svog predmeta u arhivu zametu tragove i otežaju istragu.