ŠTRAJK NOVINARA

Muslimani optužili FTV da širi strah od islama

03.06.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u srijedu je Televiziju Federacije BiH (FTV), najutjecajniji televizijsku postaju u zemlji, optužila kako 'širi strah od islama i muslimana', dok su istodobno zaposlenici te kuće najavili opći štrajk potaknut otkazima koje je dobilo troje novinara

SARAJEVO - 'Čini se da se trenutno vodstvo FTV zavjetovalo kako će biti u funkciji ponižavanja islamskih autoriteta, vrijednosti i pripadnika islama', stoji u priopćenju Rijaseta (poglavarstva) IZ BiH dostavljenom medijima u Sarajevu.

Poglavarstvo IZ zapravo je reagiralo na sadržaj posljednjeg izdanja popularnog političkog magazina FTV '60 minuta' u kojem je vrh IZ, te posebice reis Mustafa Cerić, prikazan u krajnje negativnom kontekstu.

Uredništvo '60 minuta' je, analizirajući ishod posljednjeg kongresa Stranke demokratske akcije (SDA) na kojemu je novi predsjednički mandat dobio Sulejman Tihić, konstatiralo kako je porazom Bakira Izetbegovića poražena i kadrovska politika kakvu je zagovarao Cerić.

Poglavara Islamske zajednice u toj se emisiji opisivalo kao rastrošnog i sklonog miješanju u politiku, a kritizirani su i njegovi istupi tijekom nedavnog posjeta Sandžaku kada je dao otvorenu potporu jednoj od dvije posvađane frakcije među tamošnjim muslimanima.

'Iskazana netrpeljivost prema IZ evocira uspomene na naručene priloge srbijanske obavještajne službe', stoji u priopćenju rijaseta IZ BiH uz zaključak kako muslimani u BiH više ništa dobro ni pozitivno ne trebaju očekivati od te kuće.

Otvoreni sukob IZ i uredništva FTV uslijedio je istoga dana kada je sindikat zaposlenika RTV FBiH, neovisno o nesporazumima s islamskom zajednicom, organizirao prosvjedno okupljanje zbog otkaza koje je ovog tjedna dobilo troje novinara televizije. Odlukom glavnog ravnatelja Džemala Šabića otpušteni su novinari Mirza Huskić, Adis Bakrač i Dženana Zolota uz obrazloženje kako su 'neovlašteno istupali u medijima'.

Na udaru uprave FRTV posebno je bio Mirza Huskić koji je istupajući u drugim medijima otvoreno optuživao ravnatelja i njegove suradnike za nekompetentnost te rasipnost i loše upravljanje kućom.

Svo troje novinara otkaz su dobili bez otkaznog roka, unatoč činjenici da je on predviđen ugovorima koje imaju.

Sudionici prosvjednog okupljanja u srijedu su tražili povlačenje odluka o otkazu te tražili izmjene u poslovanju kuće opterećene nagomilanim dugovima.

Sindikati zaposlenika u javnim elektronskim medijima u BiH najavili su pokretanje generalnog štrajka ne udovolji li se zahtjevima postavljenim u srijedu.