panel u new yorku

Musić Milanović na UN-ovom skupu: Debljina je vodeći javnozdravstveni problem današnjice

19.09.2023 u 22:41

Bionic
Reading

Supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović na UN-ovu skupu u New Yorku istaknula je u utorak da je debljina vodeći javnozdravstveni problem današnjice te da se u njegovo rješavanje moraju uključiti svi društveni sektori, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Musić Milanović sudjelovala je na panelu pod nazivom „Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike“ koji je održan u UN-u u New Yorku u organizaciji Programa UN-a za razvoj (UNDP), Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlade Kraljevine Norveške.

Ona je naglasila važnost sinergije zdravstvenih i ekonomskih politika za unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti stanovništva te se posebno osvrnula na problem debljine.

“Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice s vrlo visokim ekonomskim opterećenjem za europske države, čak preko 2 posto BDP-a", rekla je, dodajući da je debljina problem koji zahtijeva dugoročnu predanost i sudjelovanje svih društvenih sektora.

  • +9
Sanja Musić Milanović Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

"Jedino tako možemo dugoročno unaprijediti zdravlje naše djece, ali i ostvariti značajne ekonomske uštede", rekla je Musić Milanović koja se u svojoj karijeri liječnice posebno bavi promicanjem zdravlja i borbom protiv debljine u djece i odraslih.

Napomenula je kako su dugoročna predanost te intenzivno umrežavanje i zajedničko djelovanje temelj odgovora na ovaj galopirajući javnozdravstveni problem što je, podsjetila je, istaknuto i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na samitu supružnika europskih lidera održanom u Zagrebu u svibnju ove godine, kaže se u priopćenju.

“U Zagrebačkoj deklaraciji istaknuta je potreba da Svjetska zdravstvena organizacija osnuje Europski centar za prevenciju debljine u djece. Hrvatska se ponudila i iskazala namjeru da taj centar bude smješten upravo u Zagrebu kao središnja točka zajedničkih napora u rješavanju zajedničkog problema debljine u djece", istaknula je na panelu u New Yorku, izrazivši nadu da će taj centar biti osnovan što prije.