PROTOKOLARNI SHOW

Muk njemačkih medija o Merkel u Dubrovniku

16.07.2014 u 11:10

  • +14

Angela Merkel u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

Za razliku od hrvatskih medija, koji su boravak Angele Merkel od nekoliko sati u Dubrovniku, uz 'high five' usputnim turistima, uzdigli na pijedestal najvažnijeg vanjskopolitičkog događaja godine, vodeći njemački mediji tek su protokolarno izvijestili o posjetu kancelarke summitu Brdo – Brijuni procesa

U izvještaju agencije DPA, koju prenose tek neki regionalni mediji poput Westfalenblatta ili Mittelhessena, ističe se kako je Merkel zemljama zapadnog Balkana obećala podršku u pristupanju Uniji ako provedu nužne reforme i demokratizaciju. DPA prenosi i riječi hrvatskog predsjednika Josipovića kako je hrvatsko društvo kroz proces pristupanja Uniji postalo bolje, a kao najveće regionalne izazove izdvaja rješenje otvorenih pitanja u regiji između Srbije i Kosova, tj. između Makedonije i Grčke.

Autorski prilog iz Dubrovnika donosi jedino Deutschlandfunk, jedan od triju programa njemačkog nacionalnog radija. U njemu se navodi kako Merkel, za četiri sata boravka u Dubrovniku, nije imala vremena ni obići stare gradske zidine te se citira HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica, koja najavljuje prekid prometne izoliranosti Dubrovnika od ostatka Hrvatske i time unapređenje turizma u Gradu.

Vodeći njemački mediji – Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung – uopće nisu izvijestili o boravku Merkel u Dubrovniku, a jedino je FAZ među njima uopće objavio protokolarnu najavu, i to među agencijskim vijestima. U fokusu njemačkih medija danas je prvi susret Merkel s Obamom nakon famozne špijunske afere, a daleko veću važnost među vanjskopolitičkim aktivnostima pridali su potpisivanju međudržavnog sporazuma s Peruom o industrijskim sirovinama.