NAJTRAŽENIJI TERORIST

Mrtav je Doku Umarov, 'emir Kavkaskog Emirata'

18.03.2014 u 19:44

Bionic
Reading

Vođa oružane pobune na Kavkazu, Doku Umarov, najveći neprijatelj Kremlja, mrtav je, objavila je u utorak islamistička mrežna stranica kavkazcenter.com pozivajući se na 'zapovjedništvo Kavkaskog emirata', ne navodeći nikakve potankosti.

U priopćenju objavljenom u ime Zapovjedništva Kavkaskog emirata ne navode se okolnosti njegove smrti.

Vođa islamista na Kavkazu redovito se pojavljivao na videosnimkama postavljenim na stranici kavkazcenter.com u kojima je preuzimao odgovornost za napade ili je prijetio ruskim vlastima a da se nikad nije utvrdilo gdje se nalazi.

Doku Umarov, proistekao iz redova čečenskih pobunjenika koji su se borili s ruskim snagama za neovisnost Čečenije, 2007. je odustao od borbe za neovisnost i priključio se islamistima, proglasivši se emirom Kavkaskog emirata.

Pozvao je džihad u Rusiji i preuzeo odgovornost za bombaški napad u zračnoj luci Moskva-Domodjedovo u kojemu je 24. siječnja 2010. poginulo 37 ljudi te u drugim ubojitim operacijama, među kojima u dvama samoubojičkim napadima moskovskoj podzemnoj željeznici u kojima je 29. ožujka 2010. život izgubilo 40 ljudi.

G. 2011. Sjedinjene Države su ponudile pet milijuna dolara za svaku informaciju koja bi omogućila da ga se pronađe.

U srpnju je pozvao da se 'svim sredstvima spriječi' održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Umarov se predstavlja kao vođa oružane pobune na Kavkazu čiji je cilj uspostava islamističke države u toj ruskoj regiji s većinskim muslimanskim stanovništvom.